Проф. Николай Овчаров ще проучва „българската“ резиденция на граф Дракула


Проф. Николай Овчаров ще проучва „българската“ резиденция на граф Дракула
Изглед към Свищов и Калето, Гравюра от XVIII в.
20 Май 2019, Понеделник


Останките от средновековна крепост се намират в местността Калето в Свищов

Автор: Десант

Започнаха археологическите разкопки на местността Калето в Свищов, където има запазени останки от средновековна крепост. 

Проучвания ще бъдат ръководени от археолога проф. Николай Овчаров, а негови заместници ще бъдат археологът от Исторически музей – Свищов Марин Маринов и Полина Пиперкова, археолог от РИМ-Кърджали.

Предстоящото проучване и разкриване на местността е финансирано с 30 хиляди лева от свищовската общинска администрация и ще продължи един месец.

Според проф. Овчаров, Свищов има всички предпоставки за развитие на културно-исторически туризъм и целта на експедицията е именно да се популяризира допълнително богатото културно наследство на Свищов, разкривайки една от най-добре документираните крепости.

Той показа запазени гравюри с изглед към крепостта, показващи как е изглеждала тя в цялостния си вид, а по информация от хроники е ясно и каква е била конструкцията, колко кули е имала и т.н., което ще помогне много при археологическите проучвания.

Професорът подчерта, че останките на крепостта, които могат да се видят и днес, са разкрити при археологическите разкопки, проведени през 1961 г. от покойния български археолог Въло Вълев.

Според хрониките, крепостта е била известно време „българската“ резиденция на граф Дракула, както и една от последните героични крепости на цар Иван Шишман.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки