Деца играят вън – върху древен тракийски долмен


Деца играят вън – върху древен тракийски долмен
Снимки: Авторът
19 Май 2019, Неделя


Докато бургазлии масово се редяха на опашка пред археологическия музей в Бургас, за да се потопят в Нощта на музеите, други превърнаха ценна старина в катерушка

Автор: Яна Славянска

В центъра на Бургас край Археологическия музей е изложен в своеобразен лапидариум древен тракийски долмен. Старината е докарана тук от землището на с. Белеврен и е сглобена наново през 70-те години на миналия век. Това е един от най-ценните експонати в оформеното до музея пространство с антични артефакти.

Преди време „змейовата къщичка", както в Странджанския край наричат долмените, осъмна вандалски надраскана с графити. 

На 18 май, докато пред бургаския археологически музей се извиваше дълга опашка от чакащи да влязат да разгледат изложените за Нощта на музеите музейни копия на изящното Вълчитрънско златно съкровище и част от златните вещи на кан Кубрат, намерени в Малая Перешчепина, тумба деца превърнаха в катерушка древния долмен в съседство. 



Родителите им, заседнали в близкото кафене, пет пари не даваха за това, че отрочетата им се катерят като маймуни по античната гробница от ХII-VI в. пр. Хр., явяваваща се национална културна ценност. За тях очевидно заниманието на дечурлигите им бе добре дошло, тъй като бяха оставени на мира да си пият бирата. 

В същото време правеше впечатление, че на опашката пред музея имаше много родители, довели тук и малките си деца, за да се запознаят с културно-историческото ни наследство. Ясно е, че те ще ги възпитат в уважение към старините. 

Докато майките и бащите на тези, които без да им направи никой забележка, превръщат в детска площадка изложеното ни старинно богатство, едва ли им минава наум, че то трябва да се опазва. 

Както се казва, коментарът е излишен...


В категории: Новини , Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
неуредби
19.05.2019 17:58:35
0
0
В Европа - за да "държиш магазин" - проекта за външен дизайн и вътрешен, персонал, ценз, култура на обслужване .... Се получава разрешение/одобрение от местната администрация. Ако плановете/скиците бъдат нарушени - подлежи на санкция... Неуредбата, липсата по тези закони/на такива закони, текстове - е престъпление срещу културата и хората с чувство за култура и морал....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки