Работодателите намират за неприемливи претенциите на малките производители на енергия от ВЕИ


Работодателите намират за неприемливи претенциите на  малките производители на енергия от ВЕИ
Снимката е илюстративна
16 Май 2019, Четвъртък


Те са категорични, че въпросът за паричните им компенсации е разгледан и решен съгласно установения в държавата законов ред и европейските норми

Автор: Десант

Национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, обявиха, че намират за неприемливи претенциите на допълнителни парични компенсации на така наречените „малки производители на енергия от ВЕИ“.

В разпространената от работодателите позиция се припомня, че те са получили двойно финансиране за изграждане на ВЕИ инсталации: както по Програмата за развитие на селските райони - 2007-2013 г., така и чрез преференциална цена за изкупуване на електроенергия, произведена от ВЕИ.

„Нещо повече, България бе глобена от Европейската комисия (ЕК) да възстанови надплатена помощ за тези инсталации от 28 млн. лева. Независимо от глобата, собствениците на тези инсталации претендират, че са „инвеститори“, чиито „инвестиции“ не са възстановени и протестират.
Въпреки санкциите от ЕК!" - изтъкват от работодателските организации.

Ето какво още уточняват в своята позиция:

„Правилата, които уреждат финансирането на схеми за производство на електроенергия от ВЕИ, са последователни, прозрачни и ясни. Едно от основните изисквания е за недопускане на двойно компенсиране на един и същи вид разход, което да доведе до свръхсубсидиране на определена категория субекти и да влезе в противоречие с регламентите за държавна помощ.

Въпросът бе последователно разгледан от Европейската комисия и Европейската сметна палата, които счетоха, че е налице двойно финансиране на въпросните производители. Подпомагането на тези производители е реализирано едновременно по мерки по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. и по изкупуване на електрическа енергия по преференциална цена, което за разглеждания период също бе нерегламентирана държавна помощ.

Въпреки това общественото внимание е ангажирано вече 3 години с тези неоснователни искания.

През 2016 г. бе прекратено това двойно плащане с промени в Закона за енергия от ВЕИ (параграф 18, ЗИД на ЗЕВИ). Становище в подкрепа на промените имаше от Министерство на земеделието и храните, Министерство на енергетиката и КЕВР.

В България въпросът бе разгледан и от Конституционния съд като върховен орган за контрол на законодателната дейност в България. След внимателен анализ, в това число на всички експертни организации, държавни органи и институции в сектора, съдът се произнесе за наличие на двойно финансиране, като отбеляза заключението на ЕК и Европейската сметна палата при извършения одит по темата.

След като не остана институция, която да не им отказа, категорично считаме, че въпросът е разгледан и решен съгласно установения в държавата законов ред и европейските норми".

В заключение, работодателите обобщават, че „всеки опит или действие, което цели нарушаването на този ред, е от естество да наруши принципа за върховенство на правото и гарантирането от закона на равни условия за стопанска дейност на всички икономически активни субекти, които са залегнали в Конституцията".


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Н.Д.
16.05.2019 19:00:37
0
0
И продължават да лъжат, че най-малките ВЕИ-производители са двойно финансирани. А те са големи и силни и техните цени никой не може да намали въпреки многократното им субсидиране. Претендират за спазване на законите....
1
ВЕИ бизнеса е само за олигарси
16.05.2019 17:19:19
3
0
Тези са нагли до безкрай. Значи малките ВЕИ трябва да фалират, ама ВЕИ-тата на големите, които са финансирани по ФЕЕВИ, ПУДООС, КЛЕЕВИ, Козлодуй и т.н. - те да стоят и да съсипват джоба на обикновенния човек. Така ли. Супер.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки