Предприемчиви българи получиха награди на бизнес форум в Лондон


Предприемчиви българи получиха награди на бизнес форум в Лондон
Снимки: Фейсбук
15 Май 2019, Сряда


Находчивите нашенци непрекъснато търсят там свободни пазарни ниши

Автор: Никола Филипов

Българите в Лондон не мият коли и тротоари като албанците и не товарят и разтоварват камиони като румънците. Е, може да има и такива, но те ще са по-скоро изключение.

В Лондон находчивите българи непрекъснато търсят свободни пазарни ниши и развиват свой успешен бизнес. Само строителните компании и счетоводните кантори, основани и ръководени от българи в Лондон, са навярно стотици на брой. Тук се пекат и български баници и хляб, произвеждат се български кебапчета и наденички, има дори български ателиета за злато, сребро и бижута... А броят на българите интернет специалисти, които работят из банките и офисите на лондонското Сити, никой не знае.

Тези дни в сърцето на финансовия център в Лондон, в забележителната и известна сграда на Канари Уорф, бяха връчени първите български бизнес награди за 2019 година. Инициативата за това мероприятие принадлежи на две български бизнес дами – Ирена Сиракова и Деси Колева, които години наред развиват успешно свой бизнес в Англия.

Ирена Сиракова има билкова онлайнаптека в Англия и е основала Агенция за дигитален маркетинг. Работи и като холистичен терапевт и е художничка и поетеса с отпечатани вече две стихосбирки. Деси Колева също е сериен предприемач, съучредител е на успешна счетоводна фирма в Лондон и основател на фабрика за месо и детски храни. И двете са колежки - директори в United Business Federation.

Изненадан бях от интереса и активността на това организирано от тях мероприятие, защото съм присъствал на доста други подобни. Тук гостите бяха посрещани по стар български обичай – с пита и мед от младеж и девойка, облечени в български национални носии. И самата бизнес среща започна с българска народна песен и танц на импровизираната сцена.



Встъпителното слово за „добре дошли“ и „успешна среща“ бе прочетено от Деси Колева. Неуморими бяха те с Ирена Сиракова, която непрекъснато следеше и ръководеше целия процес по награждаването. Същата бе любезна да сподели свои мисли по този повод:

„Основната цел на това мероприятие е да обединим българския бизнес, да покажем, че има много работливи, талантливи и успешни хора, които се справят с предизвикателствата в страната и допринасят за икономиката й. Искаме да обединим българските бизнеси да си сътрудничат повече и да работят заедно. Конкурсният формат насърчава развиващите свой бизнес българи като ги възнаграждава за тяхната упоритост, постоянство и предприемачески дух. Виждаме, че българите могат да успеят навсякъде по света, допринасяйки за икономиката на страната приемник и за популяризирането на България, на българските стоки и услуги.“

В официални рокли и костюми бизнес мероприятието бе уважено от близо двеста души. Бяха раздадени награди в 24 категории, сред които такива като за най-успешен предприемач на годината, за малък, среден и голям бизнес, за интернет бизнес на годината, за образователна дейност и други. Преди това, независимо жури бе разгледало номинациите в отделните категории и бе определило победителите. Бяха връчени обаче и награди на клиентите и публиката, които в някои категории съвпаднаха с мнението на журито.

Залата бе препълнена. Разменяха се визитни картички и рекламни материали, осъществиха се много нови запознанства. Организаторите призоваха повече български бизнеси във Великобритания да добият смелостта и се включват в този формат, защото това е и въпрос на престиж. Наградите в Англия се ценят много и отварят нови врати. Така че всяко едно такова отличие създава и нови възможности.

На церемонията не бяха просто връчени награди на победителите. Тя им даде възможност да празнуват собствените си успехи и да получат признание от другите бизнес-участници. Формата на събитието даде отлични възможности за връзка между отделните бизнеси с цел осъщестяване на нови ползотворни контакти и сътрудничества.

Сред спечелилите двата приза - награда на на журито и на публиката бяха: London Music Box - това е музикална академия по пиано за деца аутисти; Mariella Blago Consultancy -компания за дигитален маркетинг, с изключително добри отзиви от клиентите; Shindojo Karate Club London - школа за обучение по карате на българчета предимно с много на брой награди и медали от първенства в различни европейски държави; HIP CURVE - бранд за дамска мода на дизайнерката Пепи Семерджиева; GND MOTORS - авто- и мотосервиз; TOP REMOVALS - компания с над 1000000 (милион) паунда годишна печалба и др.

„Всички те са безспорни победители в категориите си, тъй като развиват своя бизнес по успешен модел с високи стандарти на брандиране и обслужване на клиентите си“ – каза Ирена Сиракова.


В категории: Нашенци зад граница , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки