В бургаска клиника лекуват по Здравна каса коварни очни заболявания


В бургаска клиника лекуват по Здравна каса коварни очни заболявания
Снимка: МЦ „Оксиком"
14 Май 2019, Вторник


Скъпоструващ медикамент за лечение на макулна дегенерация и диабетна ретинопатия вече е в пъти по-достъпен за бургазлии

Автор: Десант

Скъпоструващият  медикамент „Eylea“, който се използва при лечение на макулна дегенерация и диабетна ретинопатия, от днес вече ще е в пъти по-достъпен за бургазлии.  Доскоро приложението му бе финансово непосилно за голяма част от пациентите.

Само няколко клиники в страната са одобрени и предлагат лечението с него по Здравна каса, като процедурата включва финансиране на 75% от стойността му.

Едно от малкото здравни заведения в страната, където може да се извърши диагностика на макулна дегенрация, свързана с възрастта (МДСВ), и диабетна ретинопатия, пълен пакет изследвания, изготвяне на протокол за отпускане на медикамента към НЗОК, както и апликацията му при одобрение, е бургаският Медицински център „Оксиком“.

Макулната дегенерация е коварно заболяване, което се характеризира с бавно, неболезнено влошаване на централното зрение и най-често засяга двете очи в различна степен. В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот.

Макулната дегенерация е най-честата причина за тежка, невъзвратима загуба на зрение сред хората над 55 години.

Възрастово асоциираната дегенерация на макулата е зaболяване със социална значимост и нарастваща честота. Прогнозите са до 2020-а година пациентите да достигнат 200 милиона. 

Сред рисковите фактори за развитие на заболяването са наследственост, принадлежност към кавказката (европеидната) раса, тютюнопушене, хипертония, хиперхолестеролемия и захарен диабет.

При случай на МДСВ, профилактиката и превенцията играят най-важната роля, тъй като състоянието е необратимо и изгубеното зрение не може да бъде възстановено.

Диабетната ретинопатия е едно от усложненията на захарния диабет. Тя е основна причина за понижено зрение и слепота в индустриализираните страни, а също и първостепенна причина за слепота при хората над 60-годишна възраст.

Възникването на диабетната ретинопатия зависи от продължителността на диабета, от метаболитния контрол на заболяването и от възрастта на пациента – развива се най-често при пациенти с давност на диабета 10-15 години.

Усложненията на диабетната ретинопатия водят до силно намаляване на зрението и дори до слепота.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки