Вълчитрънското златно съкровище ще гостува в Бургаския музей


Вълчитрънското златно съкровище ще гостува в Бургаския музей
08 Май 2019, Сряда


Това е най-голямото тракийско златно съкровище, открито до този момент в страната. Съставено е от девет съда с чистотата на златото 88% и обща тежест 12.5 кг

Автор: Десант

Едни от най-впечатляващите тракийски златни предмети ще може да бъдат видени в Бургас за тазгодишната Нощ на музеите. Изложбата „Тракийското златно съкровище от Вълчитрън“ ще бъде открита на 18 май (събота), от 18,00 ч., в зала „Трезор“ на Археологическия музей (ул. Богориди 21).

Експозицията се организира в партньорство между Регионален исторически музей Бургас и Регионален исторически музей Плевен, чиято собственост са експонатите.

Вълчитрънското съкровище ще остане в морския град през летния сезон.

Това е най-голямото тракийско златно съкровище, открито до този момент в страната. Съставено е от девет съда с чистотата на златото 88% и обща тежест 12.5 кг, като само единият от предметите е с тежест 4.5 кг.

Според експертите ценните предмети са от края на бронзовата епоха - периода 1600-1200 години преди Хр. Това е периодът на т. нар. „Микенска Тракия“, за която именно се говори в „Илиада“ на Омир.

Предполага се, че златните съдове са използвани в култовите практики на тракийските царе-жреци. Съкровището е открито през 1924 г. край днешното село Вълчитрън, Плевенско.


В категории: Новини , История , Културен Десант , Траки , Античност , Археология

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
и високи технологии
10.05.2019 03:50:27
0
0
техника - как е обработвано... Високи технологии
1
нищо не казват музеите
10.05.2019 03:48:28
0
0
Жалко, че не пише, не знаеме - кое за какво е??? Това капаци ли са? нещо друго ли е? жалко, че не обясняват тези музеи!!! Кое как се е казвало, примерно също??? кога, за какво се използвало? Нещо знаят ли???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки