Гергьовденските обредни погачи


Гергьовденските обредни погачи
Снимки: Авторът
06 Май 2019, Понеделник


Вижте колко вида са и какво символизира украсата им

Автор: Диана Славчева

Пъстър празник е Гергьовден, наситен с магическа обредност и изконни традиции.

Какви обредни погачи се приготвят за празника представиха ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров" по време на градското тържество в Камено, провеждащо се на Гергьовден.

Една от питите се нарича на овена - „бащата на стадото". Той е особено почитан - да се плоди и множи стадото. Изобразяван е с голямо топче тесто, върху което се залепва малко топче и пръчици във формата на рога.



Кръстът се изобразява върху погачите в различен размер. В средата на питата се слага просфора - печат Божий.



Кучето се изобразява с нечетен брой фигурки, разположени извън оградата на кошарата, но близо до входа й. Нарича се съботно, защото трябва да е родено в събота.



Гегата символизира водещото начало, волята на стопанина и овчарнската професия. С нея се свързва Исус Христос, явяващ се пастир на човешкото стадо.



Оградата - това е парче тесто, с което се опасва периферията на кръглата погача. Тя символизира границата между „свое" и „чуждо", между „питомно" и „диво", между „реда" и „хаоса". Оградата не трябва да е затворена, за да излиза на паша стадото. 



Овцете и агнетата се иизобразяват върху обредната погача с многобройни тестени топчета, групирани около по-малки топчици. Те са разположени вътре в оградата, за да не се губи стоката по дерета и храсталаци, а да се събира накуп, за да се опази. 



Заради своите майсторски умения и прекрасните погачи, заредени с гергьовденска символика, учениците от бургаската гимназия заслужено бяха отличени с първа награда на провелия се в Камено за празника на града кулинарен конкурс.




В категории: Новини , От кухнята на баба , Кухнята на българите

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Социология
06.05.2019 17:51:24
0
0
Че са красиви, красиви са. А баници? Сега- като много знаете. Кой има емоционална памет за България???? И какво казва, разказва??? Това беше моят празник за днес. И като се замисли човек - винаги идва от разговор с това поколение, следвоенното. Които са още с религията или културата, паметта, многообразността, пълнотата и жизнеността на едни дълги традиции....та чак от Възраждането и европейска българия. Това е също и цивилното общество, следвоенно поколение.... Ето Социолоигя, за Социолозите!!! и политиците... и медиите и т.н. В кое общество се извърши и извършва такова насилие спрямо населението, с всякакви средства... и престъпности!!! Логично идва въпросът - мястото и ролята в нормалните общества, държави, страни на тази СОЦИОЛОГИЧЕСКА категория? И цялото извращение, което се извършва тука.... толкова години.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки