В Трявна се провеждат Дни на дърворезбата


В Трявна се провеждат Дни на дърворезбата
Снимка: Архив gotryavna.bg
06 Май 2019, Понеделник


На Старинния площад във възрожденското градче текат демонстрации на художествена обработка на дърво и камък, иконопис и рисуване върху коприна

Автор: Десант

За трета  поредна година от 4 до 7 май в града на старите майстори на художествени занаяти - Трявна,  се провеждат „Дни на дърворезбата“.

Демонстрации на художествена обработка на дърво и камък, иконопис и рисуване върху коприна ще бъдат представени на Старинния площад във възрожденска Трявна по време на Гергьовденските празници. В демонстрациите ще вземат участие НГПИ „Тревненска школа“, Професионална гимназия по каменообработване – с.Кунино, Школа за приложни изкуства „Ива Пенчева“ – гр.Габрово и македонски резбари от побратимения град Виница.

Майсторството на тревненските резбари, иконописци и строители е увековечено не само в тревненските къщи-музеи, църкви и частни домове. Красотата и уникалността, с които се отличава тяхното творчество, са познати далеч извън пределите на Трявна.    

В рeзбaрcките ателиета в Трявна рaбoтят виcoкoквaлифицирaни cпeциaлиcти, някoи oт кoитo пoтoмци нa cтaритe мaрaнгoзи. Те са хората, които пазят художествените занаяти живи, създавайки уникални творби, с които продължават да прославят името на Трявна и тревненската художествена школа.

В рамките на форума бе открит и националният конкурс за детска рисунка на тема „Гергьовден“.

На 7 май събитието ще бъде посетено от посланика на Индия Негово превъзходителство Раджеш Кумар Сачдева и посланика на Казахстан Негово превъзходителство Темиртай Избастин.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки