„Жива картина" ще пресъздаде спасяването на Троянския манастир


„Жива картина" ще пресъздаде спасяването на Троянския манастир
02 Май 2019, Четвъртък


Събитията се разиграват през лятото на 1877 г.

Автор: Десант

На 5 май от 12 ч. местният клон на НД „Традиция“ – РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци - Троян - Севлиево) ще представи историческа възстановка на спасяването на Троянския манастир през лятото на 1877 г. В „живата картина" ще вземат участие над 60 души.

За пръв път такава възстановка е реализирана през 2015 г., а идеята за повторението й е на игумена Велички епископ Сионий.

Пред troyan21.com председателят на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ Христо Калистерски припомня събитията от онова време: „Руско-турската освободителна война е в ход, руснаците са стигнали до Ловеч, но поради недалновидност неочаквано се връщат в Плевен и целият регион се оголва. По това време турците са тръгнали да бягат, но като виждат, че руските войски се оттеглят, решават да направят хиляди поразии. Идват и подпалват Троян, след което се насочват към Троянския манастир".

Пред троянската медия Калистерски допълва, че при всичките предишни руско-турски войни, общо десетина, сценарият е общо взето ясен: дори да победят, руснаците по едни или други причини отстъпват, след това идват башибозуците и най-потърпевшо е българското население.

„Когато е станала тази защита на Троянския манастир – и това трябва да е пределно ясно – хората, които го защитават, са били със съзнанието, че ситуацията от предишните войни ще се повтори и турците ще се върнат. Те са били наясно, че защитавайки манастира, рискуват живота си и живота на семействата си. Но остават да бранят храма, да бранят тази светиня на християнската вяра и духовност. Защото срути ли се манастирът, загубата за българщината ще е огромна. Тъй че защитата, макар и минала без много кръв и жертви, е доста сериозно постижение“, обобщава Христо Калистерски.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки