Търси се за летния сезон екскурзовод за Жаба могила


Търси се за летния сезон екскурзовод за Жаба могила
30 Април 2019, Вторник


Уникалният тракийски култов комплекс е изграден върху старо светилище

Автор: Десант

Община Стрелча и Исторически музей – Стрелча търсят да назначат на граждански договор екскурзовод за тракийската гробица „Жаба могила“ за периода от май до септември.

За няколкото века, в които са господствали над земите край Стрелча, бесите са оставили след себе си над 300 могили в чест на знатните си мъртъвци. Именно от тази епоха датира и един от най-внушителните исторически паметници на територията на Стрелча - уникалният тракийски култов комплекс „Жаба могила“.

В него има гробница-мавзолей и светилище–храм. А е наречен така, защото до могилата има и един гьол, в който постоянно крякат жаби.

Че могилата не е изградена самоцелно, а върху предишно светилище, свидетелства колко високопоставен е бил мъртвецът, положен в нея.

Фасадата на това светилище е украсена с растителни орнаменти, а от двете й страни някога е имало и изрисувани лъвове. Единият от тях е запазен и се съхранява в Националния исторически музей в София.

Съществува мнение, че Панагюрското златно съкровище произхожда именно от тази могила. Георги Китов намира при разкопаването й едно парче злато от него.

Тази тракийска гробница е разбита на две места  и е ограбена. Пред входа й е намерена тракийска колесница, скифоси и други богатства, свидетелстващи, че става дума за царско погребение.

Трябва да се знае, че Панагюрското съкровище е от Стрелчанския тракийски мавзолей-светилище. Близо 80 професори от цял свят са посетили гробницата и са на мнение, че орнаментите, намерени в нея, съвпадат с тези от т. нар. Панагюрско златно съкровище, което най-вероятно е откраднато от Жаба могила.

Преди години в статия в „Десант" от 2015 г., озаглавена „Панагюрското съкровище е от Жаба могила", Никола Николов отбелязва: „Няма как то случайно да е заровено в глината край Панагюрище. За тази истина, както и за траките, населявали района на Стрелча и за тракийските могили в него, Георги Китов възнамеряваше да напише книга, заедно с Тодор Белчов и акад. Николай Хайтов. Уви, днес и тримата са покойници и не успяха да извършат това дело".

Четете още по темата в: Могилата на крякащите жаби


В категории: Новини , Траки , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Павел Цветанков
01.05.2019 10:17:04
2
0
Панагюрското златно съкровище е открито в местността "Мерул" край гр. Панагюрище от братя Павел, Петко и Михо Дейкови, в пълната си цялост. Другото е свободно съчинение.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки