Ще реставрират къщата на полк. Серафимов, в която се е укривал Левски


Ще реставрират къщата на полк. Серафимов, в която се е укривал Левски
24 Април 2019, Сряда


Ще бъдат консервирани и намиращите се в съседство останки на изгорялата през 1877 г. църква „Свети Георги" в село Свежен

Автор: Десант

В Свежен започва кансервиране и реставриране на Серафимовата къща, в която датира отпреди 300 години. Тя е паметник на културата и е най-старият архитектурно-исторически обект в селото.

За последно реставрация на Серафимовата къща е направена през 90-те години на миналия век.

Уникалното в нея е, че тя е без прозорци, има автентично огнище и скривалища, които е използвал Васил Левски. 



Пред karlovopress.com архитекк Маринела Георгиева уточнява: „Интересно е това, че Левски е бил на
посещения при своя чичо даскал Гено, също така при необходимост са се укривали в тайни скривалища, които се намират зад долапите на къщата и на пръв поглед не може да се подозира дори за тяхното съществуване. Също така е имало възможност да се излиза през подпокривното пространство".

Освен капандурата на покрива, ще бъдат възстановени входното стълбище и трета стая, която се е намирала при входа на къщата. Крайната цел на проекта е мястото да се превърне в културен център.

Паралелно с къщата на полк. Владимир Серафимов, ще бъдат консервирани останките на изгорялата през 1877 г. църква „Свети Георги", която се намира в непосредствена близост до Серафимовата къща и наскоро са разкрити каменните й основи.

Между храма и Серафимовата къща ще бъде изграден интерактивен център. Цялостният проект трябва да бъде реализиран за срок от три месеца с целеви средства от държавата в размер на 820 000 лева.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки