Преди 90 години било забранено да се продава готова кайма


Преди 90 години било забранено да се продава готова кайма
Месарски дюкян в София през 1934 г.
16 Април 2019, Вторник


Тя трябвало да бъде приготвена в присъствието на клиента

Автор: Диана Славчева

„Продават ли ти месо на по-висока от нормата цена, съобщавай на агента в халите, за да се накаже виновникът". За това апелира преди 90 години кратко съобщение в бр.117 от май 1929 г. на вестник „Казанлъшка искра".

Да видим колко е струвало месото по онова време. Агнешкото, телешкото и говеждото са имали една и съща цена - 30 лева килото. Биволското и малаческото са вървели по 25 лева, а ярешкото достигало 28 лева. 

За сравнение, хлябът е бил нормиран по 900 грама черния и 850 грама белия, които са стрували по 8 лева. 

За да могат гражданите да проверят теглото на закупените от тях продукти, общината е поставила в закрития пазар контролна везна. 

И още един съвет към някогашните потребители намираме в колонката с ветеринарни вести: „Не купувай готово кълцано месо, защото често е фалшифицирано и забранено от ветеринарните закони. Искай винаги да ти се приготви в твое присъствие!".

Влизането в градската кланица не е било позволено. Не се разрешавало в халите да се влиза с велосипед или с домашни любимци - кучета, котки и други животни. 

Види се, че преди близо век потребителската култура е била доста висока, а санитарният контрол - твърде затегнат, макар времената да са били далеч по-трудни от днешните...


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки