„Мене ме, мамо, змей люби“ на сцена в Русе


„Мене ме, мамо, змей люби“ на сцена в Русе
12 Април 2019, Петък


В мюзикъла по пиесата на П. Ю. Тодоров „Змейова сватба" се преплитат митологични сюжети и съвършенство на обработената от маестро Левон Манукян народна музика

Автор: Десант

На 30 април в Канев център – Русе ще се състои премиерата на мюзикъла „Мене ме, мамо, змей люби“. Спектакълът на ТДМЦ – Разград е създаден по пиесата на Петко Ю. Тодоров „Змейова сватба" и с него актрисата Дина Шошева отбелязва своя 60-годишен юбилей и 80-та си роля на сцената.

Автор на постановката е Иглика Пеева, режисьор е проф. д-р Александър Илиев. Музиката, обработката, аранжименти и оркестрациите са на бургазлията Левон Манукян.

В ролята на Змея публиката ще види Костадин Георгиев – КАЛКИ/Петър Митев, ролята на Цена се изпълнява от Жени Лечева/Цветана Благоева, на Славовица - Петя Буюклиева/Таня Карбова, Дядо Слави - Тодор Мадолев/Евгени Стефанов. Участват още Веселин Борисов, Даниел Найденов, Исмаил Ходжев/Васви Салиев, Лилиа Бисерова, Йоана Иванова, Даниел Найденов, Иван Иванов, Лъчезар Хальов, Дани Атанасова, Владимира Пандева.

В ролята на Жената Светило – биномния модел на Вселената, на сцената ще излезе известната народна певица от НФА „Филип Кутев” Радосвета Йовкова-Иванова.

С мюзикъла „Мене ме, мамо, змей люби“ Иглика Пеева създава ритуална мистерия по мотиви на „Змейова сватба” на П. Ю. Тодоров.

Младата героиня Цена въстава срещу статуквото, търсейки любовта на различния, на Змея – носителя на знанието и мъдростта. Марта Билярката е демиург, управляващ природните сили и събитията в тази трагична вълшебна приказка.  В бунта си срещу общността Цена се отдава на забранената Любов, която като болест поболява, като биле изцелява. Подобно на Икар, полетял с восъчни криле към Слънцето, Цена поема пътя си към свободата на възможната невъзможна любов. 

Завладяващи са поезията, магичността и обредността в текста, а обработената народна музика от маестро Левон Манукян е нанизана като бисерна огърлица. Песен, танц, слово, ритуали и битки са огънят и магията на мюзикъла.

Dramma per Musica – така са наричали ранните опери на Барока, които са покорявали зрителите с митологични сюжети и съвършенство на музиката. Такъв е и жанрът на спектакъла, чиято аудитория може да бъде от 1 до 111+ години. 

„Мене ме, мамо, змей люби“ идва да докаже, че животът ни има смисъл само ако го употребяваме, за да сбъднем мечтите си.


В категории: Новини , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки