На Лазаровден в Котел ще се надиграват за „Златната гега"


На Лазаровден в Котел ще се надиграват за „Златната гега"
Снимка: Фейсбук
12 Април 2019, Петък


Вижте подробности за конкурса

Автор: Десант

12 април е последният ден за приемане на заявки за участие в  ХVI Национален конкурс-надиграване „Златна гега", който ще се проведе на 20 април, Лазаровден, в Котел.

Това е ежегоден празник на уникалните, вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си български танци. Успехът от предишните издания утвърди главните му цели: да мотивира младите изпълнители към съхраняване и развиване на фолклорните ни танци, да стане средище за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители, и цели да открива, подпомага и закриля деца с изявен талант.

Конкурсът се организира от председателя на училищното настоятелство Паруш Неделчев, Методическо обединение „Български танци” и се реализира с подкрепата на Министерството на културата.

Право на участие имат всички клубове, изучаващи български народни танци (хора) за любители. 

Конкурсна част, която протича в един тур, включва надиграване по двойки, като участниците Първа възрастова група (от VIII - XI кл) представят Тракийска ръченица, Северняшка ръченица,
Джиновско хоро и Дайчово хоро, а от Втора възрастова група (над 18 години): Шопска ръченица, Тракийска ръченица, Северняшка ръченица, Kопаница и Бучимиш.

Други категории от конкурсната програма са: представяне на сценично разработен обичай, ансамблово надиграване и представяне от клубове за български народни танци на едно автентично хоро и една разработена танцова композиция по избор на участниците с времетраене до 6 минути за двете изпълнения.

При включване на конкурса в Програмата на Министерски съвет за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, класираните индивидуално на първо, второ или трето място в А категория Втора възрастова група, ще получат едногодишна стипендия при условията и реда на Наредбата за осъществяване на закрила на децата с изявени дарби, изтъкват организаторите.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки