111 каба гайди ще открият празника на златоградското чеверме


111 каба гайди ще открият празника на златоградското чеверме
10 Април 2019, Сряда


Вижте какво още ще предложи на посетителите единствената по рода си у нас проява

Автор: Десант

За шеста поредна година в китното родопско градче Златоград ще се състои единственият по рода си празник „Златоградското чеверме - традиции и гостоприемство". 

В навечерието на Гергьовден над 200 чевермета ще бъдат завъртяни с майсторлък под съпровода на космическия глас на 111 каба гайди.

Хиляди родолюбци с гордост ще облекат българската народна носия и с трепет в сърцата ще прииждат в Златоград, за да станат част от магията на празника и да притихнат в тайнството и силата на възрожденския дух, изтъкват организаторите на събитието.

Стотици чевермета и 4-дневна музикална програма подготвят в най-южния ни град за празниците, които ще се проведат от 3 до 6 май. Фестивалът на чевермето ще бъде открит с изпълнение на 111 каба гайди, а на 5 май тържествата ще продължат с гайдарско надсвирване и танцово шоу „Надиграй ме в Златоград".

Празничната програма ще започне на 3 май вечерта с обредно приготвяне на „живата вода" за Гергьовден и ритуално запалване на жив огън. Приготвянето на чеверметата през нощта ще бъде част от атрактивното представяне на традиционната златоградска кухня. В зона в централния градски парк ще бъде пресъздадена фолклорната и етнографска традиция на Златоград. Организаторите очакват гостите да се впишат в празничната атмосфера, облечени в автентични народни носии.

В програмата на празника са включени концерти и изпълнения на Николина Чакардъкова, Николай Славеев, оркестър "Пловдив", Росица Пейчева, ансамбъл "Загоре" и др. От 20 часа на 4 май е предвиден музикално-танцов спектакъл с популярни гръцки песни и танци.

Гайдарското надсвирване е с начало 11 часа на 5 май на централния площад в Златоград. От 13 часа площадът ще бъде сцена за хороводно надиграване с участието на любителски танцови състави.

Празникът ще продължи с тържествата за Гергьовден на 6 май, предава БТА.


В категории: Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки