Историческа възстановка в Добрич ще пресъздаде героичните моменти от Априлското въстание


Историческа възстановка в Добрич ще пресъздаде героичните моменти от Априлското въстание
10 Април 2019, Сряда


За първи път жива картина от героичната епопея от 1876 г. ще се направи с международно участие

Автор: Пламен Николов

Военноисторическата възстановка „Българският Великден 1876” ще върне жители и гости на Добрич към героични моменти от Априлското въстание. Навръх християнския празник Цветница над 100 участници от клубове на Национално дружество „Традиция" в цялата страна и реконструктори от чужбина ще ни направят съпричастни с величавите и драматични дни на Априлската епопея, чиито герои с кръвта си очертаха пътя към Свободата. 

Автентични оръжия от епохата, облекла, униформи и снаряжение изработени в пълно съответствие с  оригиналите ще ни пренесат почти век и половина назад във времето, към дните на всеобщ народен подем, ще ни помогнат да почувстваме героизма и трагизма на дръзналите да потърсят свободата с оръжие в ръка.

Провеждането на военноисторическата възстановка стана възможно благодарение на  подкрепата, оказана от родолюбивото добруджанско семейство Диана и Владимир Боневи от с. Белгун. Община Добрич също подпомогна инициативата със средства от Програмата за развитие на туризма. Организатор на събитието е РК „46-ти пехотен Добрички полк”. 

В пресъздаването на драматичните събития от Априлската епопея ще се включат възстановчици от клубовете на Национално дружество „Традиция” във Велики Преслав, Добрич, Панагюрище, Плевен, Силистра, Троян-Априлци-Севлиево, Шумен, Ямбол, военноисторическите клубове „Възраждане” – Търговище, „Жива история” – Шумен, Миноносец  Дръзки – Варна.

За пръв път в България възстановка на Априлското въстание ще се направи с международно участие. Потвърдено е присъствието на реконструктори от Обществената организация „Живая история” от украинския град Виница. В живата картина ще се включат германка и танзаниец.

Ще бъдат представени ключови епизоди от Априлската епопея – обявяването на въстанието в Панагюрище, освещаването на знамето и потеглянето на Хвърковатата чета, отбраната на революционната столица, клането в Батак и защитата на Перущица.

Домакините от РК „46-ти пехотен Добрички полк” ще представят за пръв път изработеното от тях пълно копие на черешовия топ, което ще бъде използвано при пресъздаването на бойните действия.

Машината на времето ще се задвижи в АЕМО „Старият Добрич”, на 21 април, Цветница от 11 ч. 


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки