В „Етър"-а ще учат деца как да багрят тъкани с растителни бои


В „Етър"-а ще учат деца как да багрят тъкани с растителни бои
Снимка: tvplus.bg
09 Април 2019, Вторник


От растенията се получават невероятни цветове с пастелни тонове, които са много трайни

Автор: Десант

В Етнографски музе на открито „Етър" край Габрово ревниво съхраняват традицията за боядисване на тъкани с природни багрила. На вековната българска традиция учи своите колежки пенсионираната служителка Димитрина Илиева, която багри тъкани и прежди, като ползва листата на коприва, дюля, глухарче.

Пред TV+ тя разкрива, че от растенията се получават невероятни цветове с пастелни тонове, които са много трайни. „Аз съм виждала в Чипровци килим, 100-годишен, с растителни бои боядисан" - казва тя.

По думите й, старите българки са използвали като багрила каквото имат в градината си - листа от дюля, коприва, стръкове на домати и пипер. 

Според нея, в природата най-разпространени са жълтото и зеленото багрило.

В репортаж, излъчен в ефира на кабелната телевизия Димитрина Илиева споделя тънкостите на технологията: „За 100 грама прежда са необходими 100 грама растителен материал и 3 литра вода. За да се получат различни цветове от едно растение, от една отвара, използваме т нар „стипцовки“. За три цвята различни - стипца, син и зелен камък. Това са алуминиев, меден и железен сулфат."

До края на XIX век българката е багрила с растителни бои килими, черги и апликации в носиите.

В етнографски музей „Етър"-а имат намерение да включат багренето с растителни бои като целогодишно занимание в детски ателиета и работилници.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки