Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна стартира кампанията си


Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна стартира кампанията си
10 Април 2019, Сряда


Тази година той ще се проведе в дните 16, 17 и 18 август

Автор: Десант

Популярният ежегоден фолклорен фестивал, който тази година се провежда в дните 16, 17 и 18 август, оповести някои от условията при провеждането на предстоящото негово дванадесето издание „Жеравна 2019".

На сайта на фестивала www.nosia.bg вече са налични за попълване електронните форми за заявки за участие, касаещи кандидатстващите за участие във фестивалната програма любителските клубове, школи и танцови състави за български народни танци, както и майсторите, представящи традиционни български занаяти.

Заявките ще се приемат до 30 юни 2019 г. Разгледани ще са само тези, при които са спазени всички посочени във формата изисквания. Кандидатурите ще бъдат обсъдени до 10 юли 2019 г. и в тридневен срок ще бъдат уведомени по телефона само одобрените участници.

Традиционното представяне на любителски фолклорни формации ще се състои в съботния ден, 17 август. То няма състезателен характер. Всеки клуб участва с изпълнението на две хора.

Първо трябва да представи автентично българско хоро с названието и произхода му, като бъде посочен източникът, населеното място и името на човека, от когото е разучено. Второто хоро е по избор на участниците - автентично или преработено.

След това всеки клуб ще даде възможност на колеги и публика заедно да разучат стъпките на представените хора. Времетраенето на цялото участие е общо 10 минути.

Одобрените за участие школи и клубове трябва да изпратят в срок до 25 юли 2019 г. музиката на двете хора по електронен път.

Прпомняме, че сайтът „Десант" е един от медийните партньори на фестивала.

Повече подробности по темата ще откриете на страницата на фестивала:
 www.facebook.com/festival.jeravna/


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки