Възрожденски сгради оживяват в макети, дело на млад мъж от Стамболово


Възрожденски сгради оживяват в макети, дело на млад мъж от Стамболово
Снимка: БТА
09 Април 2019, Вторник


Средствата от продажбата им отиват за благотворителни инициативи

Автор: Десант

Десетки макети на възрожденски сгради и исторически забележителности е направил от природни материали млад мъж от павликенското село Стамболово. Павлин Маринов е на 26 години, завършил е Професионалната гимназия по строителство и архитектура във Велико Търново, а по-късно и висше образование в Русенския университет със специалност „Експлоатация на флота и пристанищата".

Преди две години съдбата му поднася изпитание и той започва борба с тежко заболяване.

„Трябваше да открия занимание, в което да вложа прецизност и търпение, за да не мисля за болестта и да превъзмогна по-леко трудната ситуация", разказва пред БТА Павлин Маринов.

Така започва да прави макети на исторически сгради и забележителности. Те са в различен мащаб - едно към сто или едно към двеста. За изработването им са използвани камък, дърво и метал, а напоследък млъдежът експериментира и със съвременни материали.

Сред първите макети, които създава са Къкринското ханче, стара селска мелница от родното му село Стамболово, копие на къщата на Любен Каравелов в Копривщица, възрожденски къщи от Родопите и Боженци, както и вятърната мелница в Несебър. Последният макет, направен от него е на жп гарата в Павликени.

„През тази година се навършват 120 години от създаването на жп спирката, затова смятам да даря макета на началника на гарата, когато годишнината бъде чествана през есента", уточнява младият мъж.

Първите макети са представени в изложба. Част от тях са откупени, а средствата са били предназначени за лечението му.

След възстановяването си Павлин Маринов решава да продължи да изработва макети, които продава онлайн. Част от продажбите дарява за различни благотворителни инициативи.

Павлин Маринов каза, че е разбрал какво е съпричастност, когато е бил в най-критично състояние. Днес иска да подаде ръка, за да предаде доброто, което е получил на други, които се нуждаят от надежда.

В момента младият мъж започва работа по макет на къщата на Иван Вазов в Сопот.


В категории: Добри Вести , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки