Извор с лечебна вода привлича хора от цяла България край хасковското село Тракиец


Извор с лечебна вода привлича хора от цяла България край хасковското село Тракиец
Снимки: 24rodopi.com
07 Април 2019, Неделя


Край аязмото е построен параклис, който е единственият у нас, носещ името на майката на Богородица - света Анна

Автор: Десант

Тракиец е село в Южна България, някога наричано Елехча, което се намира на 15 км югозападно от Хасково и само на 5 км западно от пътя Хасково - Кърджали. Разположено е на 218 метра надморска височина в северното подножие на последните възвишения на Източните Родопи.

Както подсказва името му, първите заселници по тези земи са траките от племето беси. Следи от тяхната култура са открити при строежа на близкия едноименен язовир Тракиец, който отстои само на половин километър от населеното място и е най-големият язовир на Балканския полуостров с каменна стена, изградена от трамбовани земни маси без използването на бетонна конструкция.

Следи от траките са намерени също и в подножието на крепостите Голям и Малък Хaсар, разположени на едноименните върхове.

Именно водата прави известно нашир и надлъж хасковското село. Но не тази в останалия заради бракониерите почти без риба язовир, а лечебен извор, който привлича тук хора от всички краища на българия, които търсят изцеление от болежките си. 



Той се намира в живописна гориста местност, известна като Аязмото, на около 1 км южно от населеното място.

Легенда разказва, че една сляпа девойка сънувала, че трябва да намери лековитата вода и след като тя престояла една нощ край извора, промивайки очите си, прогледнала...

„Днес също стават чудеса, но трябва да си силно вярващ. След полунощ на 25 юли в навечерието на Успение на Света Ана чудесата стават, защото тогава водата има своите лечебни свойства. Ако си сляп ще прогледнеш, ако си бездетен - ще имаш деца…”, разказват местните хора пред 24rodopi.com.

В далечната 1851 г. край аязмото е построен параклис, който е единственият у нас, носещ името на майката на Богородица - света Анна. Заради стълпотворението от поклонници, по-късно са изградени няколко стаи за спане и помещения, пригодени за битови нужди и кухня, образуващи един малък комплекс.

Преди десет години, през 2009 г. е издигнат наблизо и 13-метров осветен християнски кръст. 

След освобождаването от османско иго в Тракиец е построена Цвятковата чешма и чешмите Папаз бунар и Алакчелан, а през 1933 г. е прекарана вода на поляната под Аязмото за улеснение на населението по време на събора, който е на Спасовден.

През 1908 г. обемът на кладенчето е разширен с диаметър 3 м и дълбочина 1,70 м.

Само допреди 60 години селото е било известно и със своите столетници - в него живеели 13 души над 100-годишна възраст. За сравнение, днес остров Мадагаскар, който е на първо място в света по дълголетници, има 21 столетници при 70 000 души население, докато населението на Тракиец, по последни данни, е малко над 700 човека.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки