Гостите на „Семе българско“ ще могат да опитат автентичен хляб и домашни пити


Гостите на „Семе българско“ ще могат да опитат автентичен хляб и домашни пити
Снимка: Община Севлиево
05 Април 2019, Петък


Хлебари ще разкажат за тънкостите при отглеждането на лимеца – най-древната храна на българите

Автор: Десант

Хлябът отново е в центъра на фестивал „Семе българско“, който ще се проведе в парк „Казармите“ в Севлиево на 20 и 21 април – Лазаровден и Цветница. Тази година организаторите си поставят амбициозната задача, с помощта на читалищата от севлиевските села, да покажат и разкажат за българската обредност, свързана с него.

На гостите на фестивала ще бъдат показани ритуални погачи, които българите обичайно подготвят  за различните празници и важни моменти в живота си. 

Превърналият се в традиция конкурс „Никой не е по-голям от хляба” отново ще събере вкуса на домашно приготвения сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвременни технологии.

Компетентно жури ще отличи и награди победителя, а рецептата на майстора хлебар ще бъде разпространена.

За втора поредна година младите хора от задругата „Дар Лимец“, заедно с посетителите на събитието, ще замесят истински вкусен български хляб и ще разкажат за тънкостите при отглеждането на лимеца – най-древната храна на българите.

Самите те са се посветили на това дело, отглеждайки доброволно лимец и споделяйки го безвъзмездно с всеки желаещ в името на истинския хляб.

За гостите на фестивал „Семе българско“ няма да е изненада, че в съботния ден Емил Елмазов от „Билкария“ ще сподели тайните на древна българска практика, свързана с възстановяването и подобряването на каленността на дивите природни семена.

Не е случаен изборът на темата, свързана с хляба – не, защото не вярваме, че никой не е по-голям от него, а защото знаем, че завещаното от предците ни знание, можене и отношение към хляба, като събирателен център, е нещо, което всеки българин носи и живее, въпреки времето и мястото, на което се намира по света, казват организаторите.

Традициите на българите към най-ценното – хляба, винаги са били на особена почит сред нас. Очаквам наистина много хора да представят своите красиви кулинарни шедьоври по време на фестивала „Семе българско“, споделя и кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.


В категории: Новини , От кухнята на баба , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки