Малки самолети кацат незаконно на писта в бившето летище на Кърджали


Малки самолети кацат незаконно на писта в бившето летище на Кърджали
Снимка: 24rodopi.com
03 Април 2019, Сряда


Доскоро там са се провеждали и високоскоростни гонки

Автор: Десант

Малките самолети, които летят над Кърджали, кацат на пистата на бившето летище край кърджалийския квартал „Гледка“ незаконно. Това разкриват пред 24rodopi.com жители на квартала, които се обърнали към Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ), чиято собственост са 100-те декара в този район, с въпрос кой ще бъде отговорен при евентуален инцидент. От компанията били изненадани, че има такава практика – край квартала да кацат самолети.

Няколко кампании бяха проведени в Кърджали, свързани с полети на двуместни самолети над града и кацания на пистата.

Проверка на 24rodopi.com установи, че в Кърджали няма институция, която да позволява кацания на пистата. Собствениците на едновитлови леки самолети, които са получавали разрешения за полети над Кърджали (след излитане от Пловдив), е следвало да спазят законовите процедури за разрешителен режим и за приземяванията, но не го правели.

На пистата се провеждали и незаконни гонки, съобщи преди време комисар Бойко Рановски, началник отдел „Пътна полиция" в МВР по време на дебат в парламентарната Комисия по транспорт, събрала депутати, експерти и представители на гражданския сектор за приемането на мерки за ограничаване на незаконните гонки.

Като пример за място, където традиционно са се провеждали гонки, комисар Рановски посочи бившето летище в Кърджали, което по думите му събирало хора от цяла Южна България.

Местните организатори не знаели към кого да се обърнат и попитали един от бизнесмените, който също ползвал пистата за малкия си самолет на стойност 55 000 лева. Той им казал: „Аз ви позволявам, отивайте и ползвайте пистата“. Заради намесата на полицията до инциденти не се стигна.

Благодарение на проведените специализирани полицейски операции, събиранията на летището в Кърджали с цел провеждане на нерегламентирани състезания са ограничени, отбелязва комисарят.

Идеята Родопите да имат свой аеродрум набира скорост през 60-те години на миналия век и е окончателно развита в началото на 70-те. Тогава край "Гледка" е създадено малко гражданско летище. Така изолираната, поради недобре развитата по това време пътна инфраструктура, област е свързана с останалата част на страната чрез въздушен път.

Летището започва работа със скромния персонал от трима души, изпълняващи различни задачи, като в най-силните години професионално обвързаните със съоръжението служители достигат до 15-20 души.

Също така, полетите до родопския град са предпочитани от летците, за да допълват необходимия си брой летателни часове.

Полосата на кърджалийската аерогара се използва основно от вертолети Ми-1, Ми-8 и мъничките транспортни самолети Ан-14, наричани на галено "Пчьолка".

Тези машини осъществяват ежедневни пътнически полети между столицата и Кърджали. Сутрин в посока София, а вечер - на обратно. Освен на гражданската авиация, летището служи и на селскостопанската. Оттук излитат хеликоптерите Ка-26 и вечният двуплощник Ан-2, които облитат родопския регион, изпълнявайки различни селскостопански задачи.

За съжаление, романтичният период от историята на летище Кърджали прекъсва внезапно през 1971 г. Тогава, в ранното утро на 17 септември, Ан-14 с борден номер LZ 7005 се отлепя от бетонната полоса на път за София, но никога не достига крайната си точка. "Пчьолката" изпълнява визуален полет по маршрута Кърджали - Асеновград - Пазарджик - Вакарел - София, но над Рила попада в мъгла и се налага полетът да бъде навигиран от диспечер на РВД София.

Малкото транспортно самолетче се забива челно в скалите край връх Свети Дух близо до село Мала Църква. Загиват 11 души. Единствен футболистът на "Арда" (Кж) Христо Геренски оцелява по чудо и е спасен от местен овчар.

Източник: 24rodopi.com


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки