Преди 90 години в Казанлък изтравяли скитащите по улиците кучета


Преди 90 години в Казанлък изтравяли скитащите по улиците кучета
Снимката е илюстративна
27 Март 2019, Сряда


Положението през 1929 г. е било нетърпимо - само за няколко дни в Града на розите били ухапани над 30 човека

Автор: Диана Славчева

Неволите със скитащите по улиците безстопанствени кучета, оказва се, че не е чак толкова съвременно явление. С този проблем са се сблъсквали и българите от старо време, свидетелстват пожълтелите страници на някогашния периодичен печат отпреди близо век.

От бр. 114 на в. „Казанлъшка искра" научаваме, че през април 1929 г., въпреки „енергичните мерки", която община Казанлък е взела тогава срещу безпризорните псета, кръстосващи Града на розите, те все пак са успели да ухапят за няколко дни 12 граждани и 19 авиатори. Пострадалите незабавно са били изпратени за лечение в София и в Търново, уточнява газетата.

В тази връзка медията предупреждава, че собствениците на кучета, дори и маркирани, ще трябва да ги пускат на улицата задължително с намордници. 

Мерките, ако това не се спазва, са били драстични и звучащи твърде нехуманно за ухото на днешните природозащитници - ако се вярва на написаното в стария вестник (а нямаме причина да не вярваме на тази информация), то всички четириноги, скитащи без намордници, са били... изтравяни.  


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки