Австрийски куратор търси в Русе експонати за изложба в замъка Schallaburg


Австрийски куратор търси в Русе експонати за изложба в замъка Schallaburg
Снимка: РИМ-Русе
26 Март 2019, Вторник


Експозицията ще е посветена на градския живот в държавите, разположени по поречието на река Дунав през XIX в.

Автор: Десант

Австрийски куратор пристигна в Русе, за да търси експонати за изложба, посветена на градския живот в държавите, разположени по поречието на река Дунав през XIX в. Доктор Доминик Хихер се срещна днес с екипа на Регионален исторически музей – Русе. Двете страни обсъдиха възможността артефакти от фонда на русенския музей да бъдат показани в замъка Schallaburg, Австрия, в рамките на подготвяна международна изложба през 2020 г.

На д-р Хихер е предложен списък от 60 експоната, визуализиращи духа на Русе през XIX в. – време на кардинални промени и нововъведения, както в материалния живот, така и в порядките и начина на мислене и светоусещане на градските хора.

Модерността навлиза в България през Русе с откриването на първата железопътна линия до Варна, първата пивоварна през 1868 г. „Света Петка“, с наименоването на улиците и номерирането на къщите, поставянето на улични фенери. Появяват се банки и застрахователни компании, а през 1897 г. се осъществява и първата в България кинопрожекция.

Хората пътуват активно – посещават различни държави в Европа, от които носят не само сувенири, но и вещи, необходими за всекидневието, в следствие на което започва и промяна в облика на градските домове. Различна е вече и модата, по която се обличат мъжете и жените от града през периода на Модерността.

Всички тези влияния, разбира се, стават възможни благодарение на река Дунав и връзката, която тя осъществява с останалите европейски страни.
         
Експонатите от списъка, предоставен на д-р Хихер, са част от съвместната изложба „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ на Регионален етнографски музей – Пловдив и Регионален исторически музей – Русе. Сред артефактите има луксозни бонбониери, сребърни подноси и прибори, сервизи от изрисувано стъкло и порцелан, сребърни огледала, сувенири, стенни часовници, кутийки за бижута, украсени с красиви елементи от метал, изискани табакери, изписани вази от стъкло и порцелан, аксесоари за облеклото.

На австрийския куратор са предложени също колекции от снимки, свързани с архитектурата и градоустройството в Русе през разглеждания период, фотоси, разгръщащи теми като Пътуване, Свободно време, Градска мода и интериор.

По думите на д-р Хихер показаните вещи се вписват идеално в концепцията на подготвяната от него изложба и онагледяват духа на русенци от края на XIX век. Сътрудничеството с русенския музей пък е от съществено значение за пълноценното развитие на заложената тема.
         
Изложбата в замъка Schallaburg се очаква да бъде открита през март 2020 г. и да остане отворена за посещение поне до ноември. Освен експонати от Русе, в нея ще бъдат включени и материали от други държави, разположени по поречието на река Дунав. Тепърва д-р Хихер ще определи вещите, които ще станат част от проекта.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки