В „Етър”-а започва обучение на гайтанджии


В „Етър”-а започва обучение на гайтанджии
Снимка: ЕМО "Етър"
25 Март 2019, Понеделник


Началото на механичното плетене се отнася към първите десетилетия на XIX век, когато се появява чаркът – първата българска машина

Автор: Десант

Музей „Етър” обявява инициатива за обучение на гайтанджии. След успешното приключване на обучението в бакърджийство, хлопкарство и мутафчийство екипът на музея продължава политиката си да съхранява българските занаятчийски традиции с обучението в производството на гайтан.

Безплатно обучение на желаещите да усвоят този уникален занаят, представен автентично единствено в „Етър”-а, ще се проведе през месеците от май до август. През този период участниците в инициативата ще усвоят практически умения за изработка и боядисване на гайтан.

След оценка на уменията от комисия, най-добре представилият се ще стане част от екипа на музей „Етър”.

Началото на механичното плетене се отнася към първите десетилетия на XIX век, когато се появява чаркът – първата българска машина.

Развитието на гайтанджийството в Габрово започва през 30-те години на XIX век. Чарковете за плетене на гайтан се подреждат в специализирана сграда, наречена гайтанджийска одая. Те са с 8, 10, 12 калема, толкова са и нишките, от които гайтанът се сплита.

Цялата му по-нататъшна обработка – пърлене, боядисване, подготовка за търговия, се извършва извън одаите, наричани бояджийни. Занаятът поставя основите на развитието на вълненотекстилната промишленост в Габрово.
Желаещите да се запишат да се свържат с уредник отдел „Занаяти” +35966810587 и +359884772156 до 15 април 2019 г.

Гайтанът е плетен вълнен шнур, който служи за украса на българските народни носии. Производството му възниква сравнително късно в края на ХVІІ век. Първоначално плетенето на гайтан е бавен и труден процес, извършван изцяло на ръка.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки