Представят теренните проучвания на „Светилището на Диана“ при с. Кошов


Представят теренните проучвания на „Светилището на Диана“ при с. Кошов
Снимка: РИМ-Русе
25 Март 2019, Понеделник


Районът се намира в непосредствена близост до сливането на реките Бели и Черни Лом

Автор: Десант

В сряда, 27 март, от 18.00 ч. в Историческия музей в Русе археологът Никола Русев ще представи теренните проучвания на обект „Светилище на Диана“ при с. Кошов.

Разкопките там са проведени под ръководството на археолозите д-р Върбин Върбанов и Светлана Тодорова. Организирани са през юни и юли 2018 г. в местността Смесите край село Кошов, община Иваново, Русенска област. Районът се намира в непосредствена близост до сливането на реките Бели и Черни Лом, като проучването е съсредоточено в два сектора, намиращи се на около 250 м един от друг.

В миналото в местността са открити случайно три епиграфски паметника, посветени на богинята Диана Плестрензис, а през 1985 г. при разкопки на Димитър Станчев са изследвани останките от две сгради. Същите са разкрити повторно и през 2018 г., като са направени допълнителни наблюдения, свързани със стратиграфията и хронологията на обекта. 

В първия проучен сектор е разкрита частично голяма правоъгълна сграда, която може да се датира в периода I–IV в. В другия сектор е разчистена втора постройка. Тя се състои от четири помещения и принадлежи към групата на късноримските сгради с апсиди. Функционирала е основно през IV в. Опожарена е през първата половина на V в.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки