Нашенци с незаконни къщи край Бяло море - ще ги бутат


Нашенци с незаконни къщи край Бяло море - ще ги бутат
Снимка: 24rodopi.com
24 Март 2019, Неделя


През юни „Кварталът на родопчани” влиза в гръцки съд

Автор: Десант

Около 200 парцела на българи има край плажовете на гръцките курортни градчета покрай Бяло море  Миродато, Авдира, Мандра. През юни „Кварталът на родопчани” влиза в съда в южното ни съседка, където дело ще реши съдбата на десетките къщички, пише 24rodopi.com.

От 8 до 30 000 евро ще трябва да плащат собствениците, позволили си на земеделска земя да развиват туристическа дейност.

„Бързите къщички” на родопчани са превзели парцели, оградени от мрежи срещу хора и животни. Една подобна конструкция в груб вид възлиза на около 17 000 лева. Всички са правен от строителен предприемач от Смолян, разкриват пред екип на 24smolian.com и 24rodopi.com собственици на парцели. 

Голяма част от собствениците са започнали сами да премахват постройките си заради административните мерки, предприети от гръцките власти. Стигнало се е дори до арести на българи, разкриват собственици на терени.

Други нашенци водят дела, като са си наели гръцки адвокати и счетоводители.

Родопчани коментират пред медиите, че атаката е защитен механизъм за бизнеса на местна хотелиерка, близка на неуспял гръцки политик. Тя се притеснявала, че хотелът й ще остане празен през летните месеци заради многобройните къщички на чужденци край плажа.

Доста нашенци започнаха да пускат обяви, че ги отдават под наем на туристи през активния сезон. Явно това ядоса гърците

С проблемите на собствениците на имоти в района на Северна Гърция е запознат и кметът на община Смолян Николай Мелемов. Той пояснява, че има промяна в гръцкото законодателство. „Когато са строени обектите, условията са били други и не е имало проблем. Разговарял съм с кмета на Ксанти и проблемът е поставен на ниво заместник-министри. Редно е да се каже, че строителните власти не делят обектите на „български” и „гръцки” и критериите са еднакви”, категоричен е смолянският градоначалник.

До 15 юли българите с имоти в Гърция трябва да ги заявят пред властите в южната ни съседка. Срокът обаче за нашенци, които се водят постоянно пребиваващи в Гърция, е до 15 април. Това се налага заради имотния регистър, който комшиите ни създават, уточнява родопската медия.

Гръцкото миниcтepcтвoтo нa oĸoлнaтa cpeдa и eнepгeтиĸaтa глacyвa пpeз дeĸeмвpи м.г. yдължaвaнe c 6 мeceцa пepиoдa зa yзaĸoнявaнe нa имoтитe. Haлoжeнитe глoби зa нeзaĸoннo cтpoитeлcтвo в Гъpция ce плaщaxa нa 80 внocĸи, нo cъглacнo нoвия зaĸoн тoвa вeчe e възмoжнo дa cтaвa нa 100 внocĸи.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки