И в Антарктида е имало динозаври


И в Антарктида е имало динозаври
23 Март 2019, Събота


Вижте защо те удивиха учените

Автор: Десант

Известно е, че преди 250 милиона години Антарктида е била покрита с гъсти гори и реки, а температурата рядко падала под нула градуса. По онов време днешният леден континент бил съединен с Африка в един общ сухопътен масив.

Изхождайки от тези условия, логично би било да се предположи, че антрактическите  ще приличат на своите африкански родственици.

Само че неотдавна в Антарктида бяха намерени останки от архозавър - най-ранния праотец на динозаврите, каквато разновидност все още не е срещана никъде другаде на планетата.

Рептилът е кръстен Antarctanax shackletoni. Първата част от името му в превод от латински означава „кралят на Антарктида", а втората е наречена на полярния изследовател Ърнест Шелктън.

По думите на специалистите, макар и приличащ на гущер, еволюционно този вид е предшественик на крокодилите и динозаврите.

Анализирайки открития скелет и съпоставяйки го със скелетите на други изкопаеми животни, авторите на изследването са стигнали до извода, че Antarctanax shackletoni е бил хищник.


В категории: Добри Вести , Праистория

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки