Преди 80 години: Ако ядеш месо в „безмесни дни", отиваш на прокурор


Преди 80 години: Ако ядеш месо в „безмесни дни", отиваш на прокурор
Снимката е илюстративна
22 Март 2019, Петък


В два дена в седмицата мръвката била забранена

Автор: Диана Славчева

Отново са Велики пости. От 11 март праведните християни изключиха месото от менюто си. Но много вярващи продължават да похапват месни блюда - принципно това е разрешено за болните, но има и много здрави, които блажат през периода, в който трябва да се въздържаме от консумирането на храна, приготвена с животински продукти. 

Било е така и сигурно и занапред ще има такива случаи. Но с годините има съществена разлика в санкционирането на това поведение. Докато днес никой няма да направи забележка на някой, който похапва пържоли и луканка по време на пости, то преди време не е било така. 

От съобщение в брой 398 на вестник „Искра” от 1941 г. става ясно, че преди близо 80 години е съществувал строг контрол върху това кой си позволява да консумира месо не само през постите, но и въобще в обявените с Наредба два безмесни дни в седмицата.

Контролът по спазването на нормативния акт е бил извършван от общинските ветеринарни служби, която проверявала по домовете дали се яде месо в определите дни или не.

Така например в Казанлък ветеринарите откриват в края на март 1941 г., че четирима казанлъшки граждани - Иван Ноев, Исак Каталан, Йосиф Алмалех и Нисим Канети, са нарушили разпоредбите и са се облажили с мръвка в дните, когато не е трябвало да я кусват.  

В дописката се изтъква, че наказанията за това провинение са били драстични - „за нарушение на наредбата се съставя акт по чл. 475 от наказателния закон и според характера на нарушението акта се препраща на надлежния прокурор”.

Не се разбира каква точно е била конкретната стойност на акта и прокурорското наказание, но самият факт, че случаят е публично оповестен, дава да се разбере, че към това прегрешение властите са се отнасяли твърде сериозно.

Друг е въпросът, че „хванатите в крачка" господа са предимно с еврейски имена. Т.е. те са от едно по-заможно съсловие, което е могло да си позволи лукса да слага на трапезата си мръвка всеки ден - нещо, което едва ли е било по джоба на обикновените граждани. Но да не придиряме толкова и да не надзъртаме в канчетата на старите казанлъчани.

По-добре да въздъхнем облекчено, че днес ветеринарите не нахълтват в домовете ни да следят какво похапваме в постните дни... 


В категории: Новини , История , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки