Представят археологическото проучване на църква № 16 в средновековния град Червен


Представят археологическото проучване на църква № 16 в средновековния град Червен
Снимка: РИМ-Русе
20 Март 2019, Сряда


Храмът е изграден през първата четвърт на ХІV век

Автор: Десант

На 21 март от 18 ч. в зала „Княз Александър І“ на Историческия музей в Русе археологът Светлана Великова ще представи археологическото проучване на църква № 16, разкрита на територията на средновековния Червен.

Християнският храм, разположен в западния хълм на Червенския рид, е с размери 6,70 на 12,80 м. Постройката е изградена от обработени каменни блокове и е била декорирана с употребата на тухлени пояси и ниши.

Първоначалният анализ датира изграждането на храма през първата четвърт на ХІV век. Запазените участъци от стенописи – флорални мотиви и червени декоративни рамки, маркират най-долния пояс на стенописна украса в сградата.

По време на археологическите проучвания бяха разкрити осем погребения. Гробните камери са издълбани в скалата и са били покрити с каменни плочи. Всички те са били използвани повече от веднъж, а антропологичният анализ на човешките останки в тях предоставя повече информация за профила на обитателите на Червен през Средновековието.

Археологическите проучвания на църква №16 в Червен бяха извършени от екип специалисти от Русе, Клисура, Павликени и Сливен, с участието на седем студенти специализанти от Обединеното кралство. Ръководител на проучването бе Светлана Великова (Регионален исторически музей – Русе), а научен консултант – доц. д-р Деян Рабовянов (НАИМ-БАН).

Финансирането на археологическата кампания бе осигурено от Министерството на културата и Регионален исторически музей – Русе.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки