Хиляди потомци на тракийски бежанци се събират в Бургас през април


Хиляди потомци на тракийски бежанци се събират в Бургас през април
15 Март 2019, Петък


Поводът е 10-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“, на която ще има представители от цялата страна

Автор: Силвия Горанова

Хиляди потомци на българи, прокудени насилствено от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия, ще се съберат в Бургас на 13 април.

Поводът е 10-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“, на която наследниците на тракийските бежанци ще се върнат към спомена за мама и татко, баба и дядо, прадедите, към техния бит и обичаи, откриване на досега неоткрити близки и роднини.

Домакини на срещата са Община Бургас и Тракийско дружество „Странджа“ с председател Стефан Колев.

На срещата са поканени да присъстват всички потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия от цяла България, тракийските дружества, представители на държавни и общински институции, представителство на Европейската комисия в България, ТЖС, ТМСБ, редакционният екип на вестник „Тракия“, историци, прависти, експерти от комисията по Тракийския въпрос към СТДБ, експерти от Държавна агенция „Архиви“ и по проект „Български имоти на българи-бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия, екипа на предаването „Прокудени от бащин край“, гости от други учреждения и медии.

„Ще се радваме да бъдете наши гости на 13 април и всички заедно да се поклоним пред силата и непреклонния дух на дедите ни, пред техния стоицизъм, пред тяхната гордост и достойнство, въпреки ужасите на кървавия поход, въпреки дългия път по който са вървели, по който са падали, и се изправяли и напред продължавали, въпреки пустата съдба бежанска…“, се казва в поканата на организаторите.

Богатата програма на този ден ще започне от 9,30 ч. сутринта с поднасяне на венци и цветя на паметниците на Капитан Петко войвода, Георги Кондолов, Михаил Герджиков в Морската градина. От 10,20 ч. ще бъде проведена възстановка на трагични събития от 1913 г.

От 14,30 ч. в Бургаската опера пък бургазлии могат да гледат „Род рои се, род не гине“ - спектакъл с участието на тракийски,  ученически, арт, певчески и танцови фолклорни                                              формации.

Програмата ще продължи през целия ден, до късно вечерта в съботния ден.


В категории: Новини , Традиции , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки