Музикалното училище в Бургас отбелязва със спектакъл 120 години от рождението на Панчо Владигеров


12 Март 2019, Вторник


В празничната проява участие ще вземат Камерен оркестър с диригент Петя Тончева, Девически хор с диригент Анета Данаилова, ученици от балетните класове с хореограф  Диляна Бахматова-Игнатова и изявени солисти на училището по изкуства

Автор: Десант

По традиция Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас ще посрещне патронния си празник с тържествен мултимедиен спектакъл. Мероприятието е предвидено за 13 март - денят, в който преди 120 години е роден един от най-изтъкнатите представители на българската музикална култура – Панчо Владигеров, чието име носи и учебното заведение.В празничната проява участие ще вземат Камерен оркестър с диригент Петя Тончева, Девически хор с диригент Анета Данаилова, ученици от балетните класове с хореограф Диляна Бахматова-Игнатова и изявени солисти на училището по изкуства.

Специален гост на тържествения концерт ще бъде актьорът Рашко Младенов. На сцената ще прозвучат текстове от произведението на Никос Казандзакис „Аскетика”. Публиката ще се докосне до изпълнения на Панчо Владигеров, чрез кадри от късометражния документален филм-концерт на режисьора Юрий Арнаудов.

Режисьор на спектакъла е Христо Симеонов.Час преди началото на концерта във фоаето на Държавна опера - Бургас ще бъде подредена изложба с  отличените творби от I-ви Национален конкурс за рисунка "Акварели опус 37".

Той е организиран от Национално училище за музикално и сценично изкуство “Проф.Панчо Владигеров" със съдействието на НХА – София, Дружеството на художниците в Бургас, УН „Родни звуци“ и медийното партньорство на БНР Бургас.

Конкурсът е по повод 120 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и в него участваха 276 рисунки от цялата страна.

Призьорите бяха определени от жури в състав - проф. Георги Янков - директор на Филиал Бургас на НХА,  доц. Димо Колибаров - зам.-директор на Филиал Бургас на НХА и Добрин Вътев - председател на Дружество на художниците в Бургас.

Откриване на изложба с отличените творби и награждаване на победителите ще бъде на 13 март, от 18,00 ч. във фоайето на Държавна опера – Бургас. От 19,00 ч. на същото място е предвиден и тържественият мултимедиен спектакъл. Входът е свободен.


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки