На празник в... Гърция и Турция


На празник в... Гърция и Турция
Снимка: Фейсбук
05 Март 2019, Вторник


Вместо да изкачат Шипка, някои нашенци предпочетоха алъш-вериша в някогашната столица на Османската империя

Автор: Дина Харизанова

В последните години се наложи традицията празничните дни да се празнуват някъде в чужбина. И честването на националния ни празник Трети март по този начин не направи изключение. 

На граничните пунктове със съседните ни Гърция и Турция бяха регистрирани многочасови опашки от автомобили с българска регистраци.

И докато на празнуването в Гърция можем да махнем с ръка и да отсечем: “Какво пък толкова?!", то да прекараш деня на освобождението на България от османско иго на турска територия е повече от кощунствено.

Дори местните меедии в югоизточната ни съседка отделиха внимание на това явление, като отбелязаха, че хиляди българи на 3 и 4 март са били на алъш-вериш в Одрин (Edirne) - град, който е бил столица на Османската империя от 1365 до 1453 г.!

Километричните опашки по границата предизвикаха многобройни коментари и в социалните мрежи, като преобладаваха негативните - не заради висенето с часове, а тъкмо заради нелепото решение да отбележиш Трети март в Турция. Поне до Сан Стефано да бяха отишли избралите това направление, вместо да се поклонят пред паметника на Шипка или на някой друг от знаковите символи на нашата свобода.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки