Видният еленчанин Иван Кършовски активно участва в подготовката на Ботевата чета


Видният еленчанин Иван Кършовски активно участва в подготовката на Ботевата чета
01 Март 2019, Петък


На 1 март се навършват 105 г. от смъртта на един от големите наши революционни и обществено-политически дейци от периода на Възраждането

Автор: Атанас Коев

На 12 август 1839 г. в град Елена се ражда един от големите наши революционни и обществено-политически дейци от периода на Възраждането Иван Кършовски. А на 1 март се навършват 105 г. от смъртта му.  Той оставя трайна диря в борбата за българска просвета и самостоятелна българска църква, както и в освободителното ни движение.

Според преданието родът Кършовски води началото си от болярина Кършо от времето на Втората българска държава. След падането на България под османско владичество този род се разселва в различни градове, както в страната така и в чужбина.

Образованието си малкият Иван получава в Еленското класно училище, едно от големите просветни средища през Възраждането. Тук негови учители са видните просветители Иван Момчилов и Никифор Попконстантинов. Като ученик Кършовски е прилежно и старателно дете, показвайки високи дарования.

Той често се среща с изповедника на Еленския метох дядо Йосиф и слуша с интерес разказите му за миналото българско величие и за борбите на народа ни против вековния поробител. В резултат на това у него се засилва любовта към Еленския край, към историческото ни наследство, а също и жаждата му за свобода.

В периода 1853-1854 г. Иван Кършовски се главява за взаимен учител в Еленското училище, като става и певец в хора към църквата „Свети Никола“. От това време са и първите срещи на еленчанина с Георги Сава Раковски, като те оставят трайни следи в съзнанието на младия учител.

Пролетта на 1856 г. Кършовски започва работа като чирак абаджия в Търново. Тук той се среща с капитан дядо Никола и се включва в подготвяното съзаклятие. На него е възложена подготовката на Еленския край за въстанието.  След неуспеха на подготвяния бунт младият бунтар продължава образованието си в Свищовското класно училище при учителя Никола Касапски.

След приключване на обучението си, Кършовски постъпва като учител в село Елхово, Старозагорско, а през 1858-1860г. учителствува в Хаджиоглу Пазарджик (дн. Добрич). Тук той се включва в борбата на народа ни за самостоятелна българска църква-против гръцкия митрополит Дионисий. В резултат на смелите му и решителни действия омразният духовник е протонен от Добруджа. Младият учител успява да наложи българския език като официален в училището и в църквата на града.

От Добруджа Кършовски се насочва към Цариград, където престоява около три месеца. Тук се запознава с Драган Цанков и изучава словослагателство при Димитър Паничков. Следват неуспешни опити да продължи да учителствува в Балчик и в село Черна, а заради дейността му срещу гръцкото духовенство е наклеветен от варненския митрополит Порфирий и е хвърлен във Варненския затвор, като след това е преместен в Русе и в Търново.

След освобождаването му заминава за Белград и постъпва в Първата българска легия на Георги Сава Раковски. Тук еленчанинът активно участвува в съставянето и подготовката на чети за България, като е назначен и за главен писар. Впоследствие се включва в четата на Панайот Хитов и във Втората българска легия, където е произведен в чин подофицер за особени заслуги.

След разтурянето на легията Кършовски заминава за Гюргево и започва работа като главен учител в българското училище. Сътрудничи на Каравеловите вестници „Свобода“ и „Независимост“ и става един от учредителите на Българското книжовно дружество, дн. БАН в Браила.

Като учител в Румъния той работи активно за укрепване националното съзнание на сънародниците си, отделяйки голямо внимание на обучението по българска история. 

През лятото на 1869 г. Иван Кършовски напуска Гюргево и се установява в Букурещ, където застава начело на неделното българско училище. Октомври същата година е включен в състава на учредения БРЦК. От 1871 г. видният еленчанин учителствува в Плоещ за около пет години.

Интерес представлява  публицистиката на Кършовски. Той се изявява като поет и печата десетки стихотворения в различни български емигрантски издания. По-известни негови творби са „Свобода или смърт“-за борбата на българите в емиграция за национално освобождение, „Песен за храбрия български войвода Стефан Караджа“, „Лъжлива надежда“ и др. Като журналист публикува статии във вестниците „Народност“, „Дунавска зора“, „Право“, „Отечество“, „Тъпан“, „Македония“, „Читалище “и списание „Училище“. По-важни негови статии от този период са: „Апел за единна борба на българи, сърби и румъни против деспотизма“, „Какви са нашите общини и какви длъжности имат“и др.

В периода 1876-1878 г. в Плоещ  Кършовски основава и редактира два български вестника на румънски език-„Орел“и „Национална независимост“. Те имат информационно-политически характер и са с либерално-демократична насоченост.

През пролетта на 1876 г. видният революционер взема дейно участие в подготовката на Ботевата чета, но по независещи от него причини не се включва в състава и. По време на Руско-турската война 1877-1878 г.

Кършовски се установява в Хърсово, Северна Добруджа, и се включва в градското управление, а след освобождението на България е назначен за председател на Провадийския окръжен съд (1879 г.).

Участвува в работата на Учредителнато събрание, като депутат. По време на дейността му в Търново се сближава със Стефан Стамболов и става един от близките му другари и съмишленици.

През 1880 г. видният българин се преселва в София и се отдава на адвокатска и журналистическа дейност. Тук той започва да издава вестник „Струма“, преименуван по-късно във „Вардар“. В столицата постепенно започва да симпатизира на либералите на д-р Васил Радославов.

Умира в София на 1 март 1914 г., като е погребан по подобаващ начин за големите му заслуги към българския народ.


В категории: Новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки