Неуморният просветител Максим Райкович води яростна борба срещу всичко гръцко


Неуморният просветител Максим Райкович води яростна борба срещу всичко гръцко
25 Февруари 2019, Понеделник


В своето завещание разпределя парите си за българските училища в Лясковец, Дряново, Търново и Галац

Автор: Атанас Коев

На 25 февруари се навършват 145 години от смъртта на Максим Райкович – изявен висш духовник, взел дейно участие в борбите на народа ни за независима българска църква. Този неуморен просветен деец, както у нас така и във Влашко, допринася с дейността си за просвещаването на сънародниците ни и за изграждането на национално самосъзнание.

Родното място на видния възрожденец е Дряново, откъдето той започва земния си път през 1801 г., като светското му име е Минчо Крински. Още от малък бъдещият духовен водач се проявява като ученолюбиво дете, учейки първоначално в килийното училище на Дряновския манастир „Св. Арахангел“.

Когато баща му се опитва да го спре от училище избягва от него и се установява в Лясковец, където става чирак в бакалски дюкян и продължава образованието си в Преображенския манастир. Впоследствие се подстригва за монах и е ръкоположен за свещеник под името Максим.

През 1832 г. лясковският чорбаджия Илия Цанев поканва младия духовник за учител в Лясковец. Богатият лясковец успява да намери славянски църковни книги, по които отец Максим да преподава на учениците си. Той настанява Райкович и да пее на славянски език в местната църква „Св. Никола“.

Свещеникът от Дряново започва да учи лясковските деца на българско четмо и писмо, първоначално в наета за целта частна къща, а след 1833 г. – в специално построена килия в храма. За една година учение при него малчуганите научавали наизуст целия буквар, който бил специално доставен от самия Макским Райкович. През зимния сезон учениците в школото на дряновския монах, достигали до 90, а през лятото намалявали на 15-20 деца. В училището идват да учат и момчета и от съседна Горна Оряховица.

В лясковското училище духовникът учи децата, освен на четмо и писмо, и на църковно пеене. По-способните и талантливите той насочва да продължат образованието си при прочутия по това време свищовски даскал Христаки Павлович.

Под вещото ръководство и мъдрите наставления на Максим Райкович са обучени голям брой ученици. Впоследствие редица от тях стават видни наши учители и книжовници. Една част от тях остава в Лясковец, за да просвещава местното население, а друга се пръсва по редица български села и градове, както и по чужбина.

В началото на 40-те години на XIX век дряновският свещеник става игумен на Лясковския маностир „Св. св. Петър и Павел“, където често дава подслон на своя приятел и съратник Неофит Бозвели.

Първо като учител, а след това и като игумен Максим Райкович повежда яростна борба срещу всичко гръцко – език, книги, богослужение, а също и срещу гнета на гръцките владици и духовници. Заради тези негови изяви той е наклеветен от гърците пред турските власти, като е представен за бунтовник. В резултат на това срещу него започва преследване от страна на местните власти.

Първоначално Райкович се укрива в Лясковец, а след това чрез доверени нему хора успява да избяга в Сърбия, откъдето след това се прехвърля във Влашко. Там той развива активна просветна дейност и се изявява като духовен наставник на българите в румънските градове Браила и Галац, като в последния град свещеникът успява да сплоти нашата колония, събирайки от нея средства за български православен храм. След това дряновец успява да построи с тях наша православна църква.

Отец Максим Райкович умира в Галац на 25 февруари 1874 г., без да дочака освобождението на България от турско робство. Той оставя завещание, чрез което разпределя парите си за българските училища в Лясковец, Дряново, Търново и Галац. Най-голям е фондът, определен от него за Лясковец, където видният просветител пребивава най-дълго време. Сумата възлиза на 11 500 гроша и е твърде мащабна за времето си.

Заради неговите големи заслуги днес признателните лясковчани са кръстили на името на Максим Райкович едно от училищата в своя град. В селищата, където духовникът е направил дарения, на него пък са наименувани улици и площади.


В категории: Добри Вести , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки