Пенсионерка от Мездра дава всичките си спестявания за паметник на Левски


Пенсионерка от Мездра дава всичките си спестявания за паметник на Левски
20 Февруари 2019, Сряда


Сега Пенка Георгиева си е поставила нова задача – да помогне за поставянето на паметна плоча на Николай Хайтов, посочил къде е гробът на Апостола на свободата

Автор: Десант

В Мездра има паметник на Васил Левски благодарение на една пенсионерка, която е дарила всичките си спестявания за изграждането му. Срещу събираните от нея през 42-годишния й трудов стаж 10 хиляди лв. тя успява да сбъдне мечтата си. Пари дават и други дарители, но доста по-малки суми.

"Бях си обещала, че всичко, което имам, го посвещавам за тая кауза. Имала, казват - дала, не е така, много хора имат, но не всеки би дал всичко", обяснява в ефира на bTV Пенка Георгиева.

Тя е начело в списъка на инициаторите, които преди няколко години се заемат с издигане на бюст-паметника на Апостола в Мездра. Монументът е изработен от скулптора Любомир Добрев и е отлят от бронз. Паметникът на Апостола на българската свобода бе открит през 2015 г.

Сега Пенка Георгиева си е поставила нова задача – да помогне за поставянето на паметна плоча в Мездра на Николай Хайтов, посочил къде е гробът на Левски.

Междувременно църква, свързана с историята на революционните комитети и делото на Левски, тъне в разруха.



На пет километра от Мездра, в село Долна Кремена, са останките на уникална каменна средновековна църква. Тук през 1872 г. Апостола е основал един от тайните си революционни комитети.

Нехайството на потомци и институции личи отвсякъде – и от разцепената на две фасада, и от рухналия покрив, през който се показват дървета, и от избелелите образи по стените.

Оцелял през робство и войни, храмът е на път да изчезне в мирно време, поругаван и от търсачи на съкровища. Следите от иманярите личат от многобройните изкопи около храма, в търсене на съкровища са разрушили и зида зад храмовата икона на фасадата.

Източник: bTV


В категории: Репортажи , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки