Бургас става домакин на Европейски шампионат по корабомоделен спорт в клас "С"


Бургас става домакин на Европейски шампионат по корабомоделен спорт в клас "С"
19 Февруари 2019, Вторник


Бургазлии и гостите на града ще видят, макар и в умален вид, изключително атрактивни ветроходни, исторически и съвременни кораби, диорами, миниатюрни модели и модели на кораби, построени в бутилка

Автор: Десант

След като миналата година бе домакин на Европейско първенство по ветроходство, през август-септември на 2019-та Бургас ще посрещне и Европейски шампионат по корабомоделен спорт в клас "С".

Очаква се участниците да предложат за оценка от журито над 200 елитни модела, разделени в 8 категории. Така бургазлии и гостите на града ще видят, макар и в умален вид, изключително атрактивни ветроходни, исторически и съвременни кораби, диорами, миниатюрни модели и модели на кораби, построени в бутилка.



Някои от експонатите са оценени на хиляди евро. Цялата армада ще бъде строена и "закотвена" в красивия Културен център "Морско казино". И това е само едно от многото предстоящи събития, заради които си струва да посетиш Бургас през лятото.

Клас "С" - настолни корабни модели, представлява в целия си спектър по-скоро изкуство, за разлика от останалите чисто състезателни класове.

Настолните копия на действителни кораби не могат да се разглеждат отделно и затова при тях се провеждат изложби с конкурсен характер, какъвто ще е и Европейският шампионат в Бургас.



Моделите ще бъдат оценявани от три съдийски комисии, съставени от експерти международна категория.Оценката се извършва на база представената от състезателя конструктивна документация, като се акцентира върху точността и ювелирната изработка на всеки модел.

Главен съдия ще е Мартин ван Гелдерен от Холандия, а останалите арбитри са от Франция, Италия, Хърватска, Чехия, Полша, Румъния, Беларус, Русия и Украйна.



Освен от изброените страни, в Бургас ще пристигнат състезатели от Словакия, Казахстан, Швеция, Германия. Нашата страна ще бъде представена от Национален отбор с 18 състезатели (мъже и жени) и 6 юноши. Конкурентността на българските участници е на високо ниво.

Три наши модела заеха първите места в класовете си, а други три бяха в челната тройка на състоялото се миналата година Световно първенство. В България има почти 80-годишна традиция в този спорт и създадената школа със собствен стил на работа е известна и силно уважавана в цял свят.

Световната федерация НАВИГА е организатор на този спорт в последните 60 години. В нея членуват над 40 държави. През август в Бургас се очаква присъствието на Президента на НАВИГА - г-н Дитер Матисик (Германия). В откриването ще участват още президентите на национални федерации на Русия, Беларус, Украйна, Румъния, Чехия, Хърватска и България.

Европейският шампионат по корабомоделизъм се организира с подкрепата и любезното домакинство на Община Бургас.


В категории: Новини , Общини , Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки