Георги Коритаров: Дами и господа безгръбначни, за какво ви е преференциален вот?


Георги Коритаров: Дами и господа безгръбначни, за какво ви е преференциален вот?
15 Февруари 2019, Петък


Левите партии се държат като крайно консервативни, коментира Антоанета Христова

Автор: Десант

„Преференциалният вот е добре звучащ за гражданите. Човек може да избере този, когото харесва. Заради това се въведе и това упражнение. Но практиката е противоречаща. Има доста депутати, които са в парламента, но в същото време са аранжирани на по-заден план от партията си, има и такива, които са там заради объркване със съвпадение на цифрите (на номера на бюлетината и на номера на преференцията). Във втория случай имаме груба грешка и се избира човек, който нито гражданите, нито партиите са искали. Преференцията трябва да се доизкусурява“. Това заяви в предаването „Свободна зона“ по ТВ Европа политическият психолог Антоанета Христова.

Левите партии се държат като крайно консервативни, докато десните се свързват с хора, които имат неопределено ценностно ориентиране. Българинът носи консервативни ценности, той е възпитаван по този начин. Преди 1989 г. е възпитан от друга страна с леви идеи. Тук идва сблъсъкът у хората. Затова левите и десните не са усвоили ценностите, които трябва да представляват“, коментира психологът.

„До този момент прокламирането е, че мажоритарен политик ще бъде по-близко до народа. Цялата политика разчита, че гражданинът може да направи своя подбор. За да направиш кампания, трябва да знаеш какво искат да чуят избирателите. Това не означава, че човекът, когото предлагаш – става. Избирателят, който е в мажоритарното поле, попада в популисткото поле“, заяви Христова.

„Идеологиите в българските партии са напълно изкуствени. Самоопределението на една партия като НДСВ беше ЕНП. Нинова се пише за член на лява европейска партия, но изповядва националистически идеологии. Новите партии винаги казват, че са умни и красиви и че имат право да гласуват. Ако някой каже, че в народа има необразовани хора и такива без гръбнак, няма да го изберат. За какво тогава, дами и господа безгръбначни, ви е преференциален вот? Много ми е интересно как Корнелия Нинова може да спечели избори“, намеси се водещият Георги Коритаров.

Журналистът намекна, че хора като Слави Трифонов например по подобен начин се заиграват с всички тревоги на хората, за да им се харесат. 

„Идеологията е прагматична необходимост. Когато имаш идеологии, се въоръжаваш с аргументи. У нас има вътрешен конфликт – какъв съм, дали уважавам десни или леви ценности, консерватор ли съм, националист ли съм? Смесват се ценности, които са враждебни. Затова се получават противоположности и вътре в партията“, допълни Христова.
Източник: Фактор.бг


В категории: Новини , Коментари

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Зигфрид
27.02.2019 23:55:57
0
0
Коритаров е перфектен журналист .Всеки ден гледам с удоволствие предаването му .Ерудит е .Някой път прави и парадоксални изводи .Но верни !
2
един бъкел няма
16.02.2019 20:50:53
0
0
Не може да има дебати, медии - без информация!!! И то елементарна..... Не някакви сложни. Само си карат измишльотините, които си мислят, че хората познават. какво остава - коментарни предавания????
1
един бъкел няма
16.02.2019 20:32:17
0
0
Защо екипите, водещият - не посетят малко библиотеки, стопански организации с библиотеки, какво се издава, какво има, какво се работи, какви са професионалните дружества ,които се занимават с тези неща, издания.... университети - и (досега) не са въвели обществеността във всички промени.... в повече или по-малко професианолно-популярна литература. Една думичка няма, един бъкел няма, както се казва. Нали??? Където са отразени и много проблеми..... на злободневието, вкл. терминология... Тази информация - така или иначе е минала някакво сито.... И в същото време е много полезна за всякакви дебати.... И новини!!!! награди на форуми.... никъде в т. нар. общи новини ги няма отразени!!!! Каква е тази журналистика и позиции??????!!!!!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки