Еретиците в Европа са се смятали за ученици на богомилите


Еретиците в Европа са се смятали за ученици на богомилите
11 Февруари 2019, Понеделник


Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод проведения на 11 февруари 1211 г. Събор против богомилите

Автор: Десант

Еретиците в Европа са се смятали за ученици на богомилите. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод проведения на 11 февруари 1211 г. Събор против богомилите.

По думите му богомилската „църква“ е била номер 1 в тогавашна Европа. Той посочи, че всички останали катари, албигойци са се смятали за ученици на богомилите.

„Неслучайно френските еретици с гордост се наричали българи по вяра, т.е. че следват българската вяра. Това показва, че нашата земя е особен сакрален център, където инакомислието е по-силно застъпено. Това се дължи на факта, че божествените учения се проповядват на говоримия език, а не на латински или друг неразбираем. Затова хората много лесно виждат несъответствията от това, коeто се е проповядвало от Христос и неговите Апостоли и това, което е реалната действителност“, обясни историкът.

Проф. Павлов отчете, че вероятно по времето на цар Борил богомилството се е засилило. „Така поне е казано в разказа, че като „трънак, като плевел избуяло това учение“. Тогава царят като научил, заповядал да бъдат изловени еретическите водачи и проповедници от цялата територия на царството“, разказа историкът


В категории: Новини , История , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки