Експертиза определи състоянието на храм-паметник "Св. Александър Невски" като... чудо


Експертиза определи състоянието на  храм-паметник "Св. Александър Невски" като... чудо
10 Февруари 2019, Неделя


Ориентировъчната стойност на ремонта ще бъде около 4 000 000 лв., което в пъти по-малко от сумите, за които се говореше доскоро в публичното пространство

Автор: Десант

Междуведомствената комисия за ремонтно-реставрационните дейности по Патриаршеския ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски" представи тези дни готовата експертиза, както и препоръките за необходимите мерки за възстановяване и ремонт на светинята.

В продължение на повече от осем месеца екип от високо квалифицираните експерти на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), професори, ръководители на катедри и др., е извършил най-прецизното до сега обследване на състоянието на храма, като са използвани съвременните научни и технически методи.

Ректорът на вуза проф. д-р Иван Марков обобщи основния извод на експертизата, извършен от неговите колеги, с думите: "Състоянието на храма е толкова добро, че може да се определи с думата чудо".

Храмът е проектиран преди сто години от руския архитект проф. Померанцев, изчисленията по статика са правени в Германия, а стоманената конструкция използвана за него е произведена във Великобритания от най-висококачествена английска стомана. Катедралата "Св. Алекснадър Невски" е изпълнена преди сто години с такъв професионализъм, такова чувство за отговорност, и такова качество на влаганите материали, че времето е оставило само някои повърхностни белези, пукнатини, течове и др., които не влияят на основното състояние на сградата, което е много добро.

Това, което е наложително да бъде извършено е подобряване на ВИК и на електоинсталацията, ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на някои установени пукнатини със специални смеси и др. необходими и неотложни ремонти, които са нормални за всяка сграда с този обем и на тази възраст.

Според експертизата ориентировъчната стойност на ремонта ще бъде около 4 000 000 лв., което в пъти по-малко от сумите, за които се говореше и за които циркулираха слухове в публичното пространство.

Комисията се обръна с молба към Министерство на културата в скоро време да предложи начина, по който да бъде извършена втората необходима експертиза, а именно тази на стенописите, защото веднага след извършването на ремонтните дейности ще трябва да се пристъпи към тяхното възстановяване, за да засияе катедралата с пълния си блясък, достоен за прослава на Бога.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки