Виртуалната реалност влиза и в "Етър"-а


Виртуалната реалност влиза и в "Етър"-а
Снимка: ЕМО "Етър"
07 Февруари 2019, Четвъртък


Всеки посетител ще може да извае на виртуално грънчарско колело какъвто си поиска съд или да изтъче шарена черга на виртуален стан

Автор: Диана Славчева

Три виртуални стаи към момента вече са готови да посрещат посетители в "Етъра"-а, съобщават от етнографския музей на открито край Габрово. Идеята е хората да свикнат с виртуалната реалност, да се огледат и да усетят тази среда.

Помещението със занаята тъкачество е въвеждащо и в него има най-малко интерактивност. Във виртуалната стая за бакърджийство и грънчарство интерактивността нараства.

Тук може да се вземе бардуче, да се надуе и да се чуе звук. На третото ниво е разположен струг с въртяща се заготовка, където човек да изработи избран предмет, виртуално разбира се. Допълнително разположен лост, който може да се задвижи с ръка, симулира увеличение на скоростта, чрез пускане на повече вода.

По принцип посетителите нямат специална предварителна подготовка, така че да бъдат допуснати до работа с определени инструменти или със стари съоръжения. А приложенията с виртуална и разширена реалност позволяват не само това да се случи, но и да бъде безопасно – както за хората, така и за механизмите, да забавлява и да служи за обучение.

Нови две разработки на  „Виртуална и разширена реалност” – лабораторен комплекс на София тех парк, бяха представени тези дни пред екип на „Етър”-а. Основната им идея е публиката да види тази страна от музея, която е трудно да бъде представена в реалността.

Първото приложение е за Шарландийската работилница в музей „Етър”, а второто – създадено специално за изложението в Париж, показва как се работи със струг, задвижван от вода.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки