Лавандулата става хит в кражбите, извършвани в Казанлъшко


Лавандулата става хит в кражбите, извършвани в Казанлъшко
Снимка: kazanlak.com
06 Февруари 2019, Сряда


Вече са регистрирани няколко случая на посегателства върху лавандуловите насаждения в региона

Автор: Десант

На 4 февруари 48-годишен мъж от село Енина заявил в Районното управление на МВР в Казанлък, че в землището на село Долно Изворово е извършена кражба на лавандулови насаждения на стойност около 2300 лева.

Случаят вече не може да мине за сензационен. В последните години в Казанлъшкия край бяха регистрирани няколко посегателства върху етеричномаслените растения от този вид. Припомняме, че България вече държи първо място в света по добив на лавандулово масло.

През януари миналата година бе установена кражба на 60 000 броя лавандулови резници в село Горно Сахране, община Павел баня, собственост на 26-годишен мъж. Няколко дена по-късно бяха задигнати 300 броя резници от лавандулови насаждения в село Крън.

​В края на 2017 г. пък бе задържан автомобил, превозващ 4 чувала с около 100 килограма лавандулова тревна маса. От проведените оперативно-издирвателни мероприятия бе установено, че лавандулата е обект на кражба и е ожъната от землището на село Юлиево, община Мъглиж.

Безспорен рекорд в лавандуловите кражби бе поставен през лятото на 2016 г., когато неизвестен извършител успя да отреже и бастиса около 1 тон лавандулов цвят от насаждение, намиращо се в местността Пашова поляна в землището на град Шипка.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки