Може ли Верди да се мери с Азис и Стоичков


Може ли Верди да се мери с Азис и Стоичков
06 Февруари 2019, Сряда


За горчивите плодове на опростачването и профанизирането на публичното пространство

Автор: Огнян Стамболиев

Преди няколко години гост в шоуто на Слави Трифонов беше Райна Кабаиванска. С тревога и болка световната оперна прима призова шоумена да направи нещо чрез предаването си за операта и за младите у нас, които  го гледат и вече фатално, безвъзвратно се отдалечават от истинските стойности не само в изкуството, но и в живота.

Той я изслуша привидно учтиво, а след като тя си замина разказа един от поредните си цинични и скудоумни  вицове за някаква оперна певица, чрез който по присъщия си дебелашки, шутовски начин – се подигра с едно от красивите и възвишени  изкуства, операта!

В това вече доста изчерпало се  шоу „високото” редовно се принизява, а ниското се „извисява” и представя като истинско и нормално. Къде ти: Верди да се мери с Азис?! 

Убеден съм, че нито това предаване на телевизията с небългарската си насоченост и абревиатура BTV, нито този неин несменяем от години и омръзнал ни водещ заслужават внимание, за да се занимаваме с тях. Но те са върхът на айсберга, назован от големия наш актьор, Йосиф Сърчаджиев „опростачването на българската нация”.

Процес, който не може да не ни разтревожи сега, когато сме част от културна Европа, но непрекъснато губим националната си идентичност. Когато  цялото публично пространство се профанизира и естрадизира от масовата балканско-ориенталска и американска „култура”.

Свой дял в този процес има несъмнено и осакатеното ни от поредицата нелепи реформи средно образование, което преди беше сред най-добрите в света и модел за други държави. В повечето европейски страни музика се изучава до последните класове в гимназиите, младите се образоват естетически, докато у нас съзнателно се опростачват.

Наскоро видях учебник за гимназията по музика, който бе толкова елементарно написан, че просто не можех да повярвам, че е одобрен от просветното министерство. В него до портрета на Джузепе Верди се мъдреше снимка на... футболиста  Ицо Стоичков.

Но и националната ни телевизия БНТ, която е призвана да възпитава и да образова, е обърнала гръб на сериозната музика и изкуство – от ефира й бе премахнат телевизионният театър, студийното и архивното кино, оперният ден в сряда, забрави се за балета, дори и за оперетата. И вместо да се излъчва едно образователно предаване за младите, които вече не знаят кои са Верди и Чайковски, измъдри се чудото „Рок междучасие” с „крясъци и подскоци от джунглата”, както се изрази един мой познат учител по музика.

За повечето млади – част от тях зрителите на споменатото в началото шоу с едноименния гологлав водещ по BTV –самата мисъл да влязат в операта или в концертната зала днес изглежда абсурдна.

Дори и на учениците от т.нар. елитни училища имената на Брамс и Шуберт, на Росини и Бизе са напълно непознати. За съжаление, вече има няколко изгубени бездуховни поколения, израстнали с „музиката” на Ванко 1 и Криско, любимеца на културния ни министър Банов.

А в годините преди „прехода“ в цяла България, по подобие на „ Френска музикална младеж”, функционираше с голям успех националното движение „Българска музикална младеж”, през което минаха няколко поколения млади българи. Тогава дори учениците от т.нар. „заводски училища” знаеха  кой е Шуберт и кой е Чайковски и ходеха редовно на опера и концерти.

За тези поколения  вярвам, че операта и Бетовен не може да бъдат обект на подигравки и пошли вицове като тези, ръсени от вездесъщия шоумен от BTV. Телевизия, в която откакто съществува, не сме видели ни един оперен или театрален спектакъл, ни един сериозен концерт, ни един стойностен игрален филм...

Наскоро в азиатска Турция, в Анкара, издигнаха голям и скъп паметник (приживе!) на тяхната оперна прима Лейла Дженчер. Докато в нашата европейска уж държава скромният бюст на  Борис Христов бе изграден с дарения от почитатели, а „българският славей“ Христина Морфова, първият ни певец със световна слава Петър Райчев и великият Гяуров все още нямат паметници!

При това опростачване, какво ли друго да очакваме?!


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки