Криза със спешната помощ в Горна Оряховица: Лекари масово напускат


Криза със спешната помощ в Горна Оряховица: Лекари масово напускат
27 Януари 2019, Неделя


19 медици вече са хвърлили оставки заради насилието

Автор: Десант

Общо 19 са вече оставките на здравни работници в Центъра за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица. Това съобщи директорът на ЦСМП – Велико Търново, д-р Валентина Хаджирадева. На практика вече е реална опасността след изтичането на едномесечното предизвестие на медиците в края на февруари общо 80 000 пациенти да останат без спешна помощ.

Д-р Милена Миланова е един от първите служители на спешна помощ – Горна Оряховица, подали молба за напускане. Тя категорична, че с последния инцидент, при който 35-годишна жена от ромски нападна фелдшера Наталия Армянова, чашата на търпение за нея и колегите ѝ е преляла.

„Последният случай преля чашата на търпението ни. Бих искала да кажа какъв е профилът на изрършителите. Това са неосигурени, неработещи и неграмотни в повечето случаи хора, предимно от ромски произход. Искаме да поставим остро въпроса със защитата на родното ни място. На първо място защитата в самия филиал, където би могло да се осигури въоръжена охрана, която да гарантира нашата сигурност. Трябва да се помисли сериозно и за защита по време на изпълнения на служебните ни задължения на адреси и на пациенти”, коментира д-р Милена Миланова за Канал 3.

До момента молби за напускане са подали близо половината от общо 50 служители в центъра. Това на практика означава, че в края на февруари няма да има как да се поемат неотложните случаи в петте общини, които покрива Спешна помощ – Горна Оряховица.

Министерството на здравеопазването и лично господин министърът са запознати с исканията на служителите, като имам уверение, че голяма част от тях ще могат да бъдат изпълнени и то в кратко време, включително и за осигуряване на физическа охрана на територията на този рисков филиал”, заяви д-р Валентина Хаджирадена – директор на ЦСМП – Велико Търново.

Ако това не се случи обаче медиците са категорични, че няма да оттеглят оставките си, а съществуването на спешния център ще стане невъзможно.


В категории: Новини , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
цивилни
28.01.2019 05:04:44
0
0
Толкова МЕДИИ, организации ....!!!! - като няма цивилни права, т.е. Култура - няма и човешки....
С гражданските - не е точен термина. В Европа се неричат цивилни. Със всичките претенции - за всичкото това време, медии, говорилни, пари....грантаджии - абе някой дойде ли да каже 2 приказки като хората!!! Цивилни и човешки - всъщност е едно и също!!! Направо възпитателнои задължително, малко медиен шум.... да се въведе оригиналната терминология... . Грантаджиите - да свършат нещо наистина цивилно, човешко и полезно.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки