Юлия Вревская, ангелът на милосърдието, оставила сърцето си завинаги в България


Юлия Вревская, ангелът на милосърдието, оставила сърцето си завинаги в България
24 Януари 2019, Четвъртък


На 24 януари се навършиха 141 години от трагичната смърт на тази изключителна жена, спасила живота на стотици войници по време на Руско-турската освободителна война

Автор: Десант

В българския град Бяла остават костите на една изключителна руска жена - баронеса Юлия Петровна Вревская. Родена да бъде муза на художници, музиканти, "царица" на балове и приеми, тя избира пътя на човешкия дълг.Какво знаем за нея?

Всичките и лични вещи и документи са били изгорени след смъртта й. Останали са писмата й до Тургенев, спомените на хората, които са я обичали и боготворели, стихотворения на поети като Виктор Юго и Полонски.

Юлия Петровна, по баща Верпаховска, е дъщеря на известен руски генерал. Родена е през 1841 г. Твърде млада, шестнадесетгодишна, се омъжва в Кавказ за генерал Иполит Александрович Вревски, 44-годишен, един от най-образованите, най-умните и храбри мъже на Русия.

Няколко седмици след сватбата им, тежко ранен в сражение, генерал Вревски умира от раните си.

Овдовялата млада баронеса отива в Петербург при близките си. За кратко време фокусира вниманието на висшето общество. Образована и интелигентна, тя се интересува живо от културния и политическия живот в Европа.

Силно впечатлена от романа на Тургенев "В навечерието", започва да следи освободителните борби на българите. Страдалческата съдба на измъчения наш народ я трогва и подтиква към непоколебимо решение да постъпи в Дунавската освободителна армия като медицинска сестра.Отначало тя работи в 45-а военновременна болница в гр. Яш, Румъния. На 8 октомври 1877 г. идва в България, в Бяла. Тук служи в 48 военновременна болница, където 5 сестри се грижат за 400 ранени войници. Вревская присъства при тежки операции, превързва и храни ранени войници, пере замърсените им дрехи...

Наричали са я "Ангелът на милосърдието".

Крехка и нежна, Юлия Вревская се заразява от тиф и след двуседмично страдание затваря очи на 5 февруари 1878 г. Погребана е в стария черковен двор, но през 1907 г. костите й са преместени в двора на музей "Освободителна война", където се намират и до днес.

За разлика от сградата на музея, която се разпада през последните години, гробът на Юлия Вревская е поддържан.


В категории: История , Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки