РИОСВ-Бургас проплака: Твърде много ни дойде натоварването, няма да контактуваме с медии повече


РИОСВ-Бургас проплака: Твърде много ни дойде натоварването, няма да контактуваме с медии повече
23 Януари 2019, Сряда


Задавайте си въпросите писмено, а отговорите ще си ги търсите на официалната ни страница, каза пресаташето на инспекцията Албена Василева

Автор: Севдалина Пенева

Нова форма на цензура наложи РИОСВ-Бургас. Изненадващо днес от екоинспекцията заявиха, че преустановяват всякакви контакти с медиите. Причината – били уморени да тичат след сигнали, с които журналисти и редови граждани ги заливали от няколко дни.

"Имахме тази сутрин репортаж с Нова телевизия по казуса „Каваци“, който е нов за нас. Можете да гледате репортажа там, ние повече няма да коментираме нито пред камера, нито пред други телевизии", категорична бе пред наш екип Албена Василева, която е пресаташе на Регионалната инспекция по околната среда и водите.

„Твърде много ни дойде натоварването. Постоянно валят сигнали за строителство по цялото Черноморие. Прекалено много ни дойде вече! Ето, последните два случая са законни (разкопаването на пясъците на Каваци и Градина край Созопол, б.а.). Покрай случая със Смокиня хората вече, където забележат нещо, подават сигнали.“

Оттук нататък на каквото и безобразие да се натъкнат граждани или представители на медии за унищожаване на дюни или незаконно строителство по Черноморието, те ще бъдат лишени от пряк контакт с екоинспекторите, които пък ще проверяват сигналите (в повечето случаи документално) и ще публикуват завоалирана информация, облечена в алинеи, членове, УПИ-та и т.н. нищо не значещи за хората термини.

Обяснението, че на чиновниците от РИОСВ-Бургас им е „дошло много“ е несериозно. На коментар, че в крайна сметка това им е работата – да проверяват сигнали за нарушения, Албена Василева контрира: „Да, обаче те (гражданите и медиите) прескачат от една тема в друга, в момента търсят под вола теле. И защо все РИОС-а е в центъра на събитията, къде остават другите институции, защо не питате тях!?“

Припомняме, че в рамките на по-малко от 10 дни, само в община Созопол, имаше сигнали за унищожаване на пясъчни дюни и бетониране на морски бряг на няколко места – на Смокиня, на Германката, на Шофьорския плаж на „Дюни“, на Каваците.

Усещането е за строителство като за последно върху последните петънца пясъчни ивици в управляваната от Панайот Рейзи община. И това усещане за нередност сега се засилва и с решението на РИОСВ-Бургас да забрани контактите с медиите.


Тонка Атанасова, снимка: Радио Фокус

Потърсихме за коментар шефката на екоинспекцията Тонка Атанасова, но до края на работния ден тя не отговори на мобилния си телефон.


В категории: Новини , Общини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки