На днешния ден, преди 141 г.: Започват работа първите български пощенски станции в Свищов, В. Търново и Габрово


На днешния ден, преди 141 г.: Започват работа първите български пощенски станции в Свищов, В. Търново и Габрово
22 Януари 2019, Вторник


Пощенските съобщения в отоманската империя възникнали значително по-късно от тези в европейските земи – едва в началото на 17 в., а организацията била слаба и мудна

Автор: Десант

На 22 януари 1878 г. са открити първите български пощенски станции в Свищов, Велико Търново и Габрово.

Радио Велико Търново припомня правителствена наредба, издадена още през юли 1877 г., в която се казва: „Да се пристъпи към организиране на енергично местно самоуправление с използване на местни хора. Да се организира местна полицейска сила, пощенска служба и особено административни и съдебни съвети”.

Пощенските съобщения в отоманската империя възникнали значително по-късно от тези в европейските земи – едва в началото на 17 в.

Организацията на турските пощи била слаба, несигурна, с ограничена мрежа и не била в състояние да задоволява нуждите на търговията, занаятчийството, населението и особено нуждите на чуждите държави.

През времето на военните действия турската армия разрушава при отстъплението си всички телеграфни линии, опожарява много от пощенските и телеграфните станции и персоналът напуска България.

Победоносните руски войски организират военнополеви пощенски станции и трактове. Възстановени са разрушените телеграфни линии и са построени нови.

На първо време пощата и телеграфът обслужват само руските войски, но впоследствие те започват да извършват услуги и на населението.

На 14 май 1879 г. руските чиновници предават на българското управление всички пощенски и телеграфни станции с целия им инвентар и съоръжения.

Предадени са 39 пощенски и 26 телеграфни станции, 1630 км телеграфни стълбови линии с 2582 км. проводници и 64 телеграфни апарата в действие.

Много руски пощенски и телеграфни чиновници и технически лица остават по собствено желание да работят в новосъздадените български пощи и телеграфи.

Съгласно „Временните правила за пощовата част в България” управлението и организацията е възложено на Пощенското управление, което първоначално е подведомствено на Министерството на вътрешните работи, а после – на Министерството на външните работи на Княжество България.


В категории: Новини , История , Възраждане

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
данни
24.01.2019 23:10:20
0
0
Който не вярва - да провери!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки