Започват честванията за 130-годишнината на 23-и пехотен Шипченски полк


Започват честванията за 130-годишнината на 23-и пехотен Шипченски полк
16 Януари 2019, Сряда


Вижте програмата за тържествата в Казанлък

Автор: Десант

Тази година се навършват 130 години от създаването на героичния 23-ти пехотен Шипченски полк. Юбилеят ще се отбелязва със събития през цялата календарна година и ще премине под патронажа на кмета на община Казанлък – Галина Стоянова.

Началото на честването на годишнината ще бъде поставено в петък, на 18 януари, с богата програма през целия ден.

В 12,00 часа ще се проведе тържествен митинг в казанлъшкия парк Розариум, където пред Паметника на загиналите казанлъшки войни ще бъде произнесено слово за легендарния полк. След поднасянето на венци и цветя пред мемориала, тържествено шествие, под съпровода на военния оркестър, ще тръгне към Паметната плоча на създателите на военния марш на полка – „Велик е нашия войник” - подпоручик К. Георгиев и зап.редник М. Шекерджиев. Тя е поставена в Гарнизон Казанлък, където ще се поднесат почести и цветя.

В 13,00 часа в района на Военно формирования Казанлък ще се състои откриване на „Стая на войнската бойна слава и летопис”. Във формированияето също ще бъдат поднесени цветя и пред войнишкия паметник на 9-а и 10-а Опълченски дружини.

Празничният ден ще завърши в 17.00 часа с концерт-събрание във Военния клуб, където участие ще вземат Представителния ансамбъл на Българската армия, заедно със специалните гости от казашкият московски ансамбъл „Славица”.

По случай годишнината на 23-и пехотен Шипченски полк, Исторически музей „Искра” и художествената галерия ще бъдат с вход свободен на 18 януари, а Община Казанлък обявява датата за неучебен ден за учениците.

В инфоцентъра на ул. „Искра” 4 е изложена фотоизложбата "130 години 23-ти пехотен Шипченски полк", като тя ще може да се види до края на януари, след което ще бъде изложена във Военния клуб.

Историческият очерк "23-ти пехотен Шипченски полк", с автори Пепа Коскина и Пламен Стефанов може да си закупите срещу цена от 8 лв. от щандовете в Исторически музей "Искра" и "Музей на розата".


В категории: История , Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки