Кървавата луна на 21 януари ще е последното пълно лунно затъмнение до 2022 г.


Кървавата луна на 21 януари ще е последното пълно лунно затъмнение до 2022 г.
15 Януари 2019, Вторник


Европейците ще могат да наблюдават явлението към края на нощта, малко преди зазоряване

Автор: Десант

Пълно лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Северна и Южна Америка, голяма част от Европа и Западна Африка през нощта на 20 срещу 21 януари, съобщи АФП. Следващото пълно лунно затъмнение ще е чак през 2022 г.

За европейците и африканците пълното лунно затъмнение ще е към края на нощта, малко преди зазоряване. От източната част на континентите явлението няма да се вижда толкова добре заради изгряващото слънце.

Фазата на пълното лунно затъмнение ще е с около 45 минути по-кратка от тази на голямото затъмнение през юли 2018 г., което ще остане най-продължителното за 21-и век.

У нас частичните фази на затъмнението ще започнат на 21 януари в 5.37 часа българско време, уточни физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките, цитиран от агенция "Фокус". В 6.41 часа ще бъде пълното лунно затъмнение.

През пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима. Тя ще е червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи няма да я достигат пряко. Вместо това малка част от червените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната.

Същото явление оцветява в червено слънчевите изгреви и залези, гледани от Земята. "Това ще е последната възможност за дълго време да наблюдаваме пълно лунно затъмнение", отбеляза астрономът Брус Бетс.

Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г. През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.


В категории: Новини , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки