По-внимателно с оценките за нашите прославени пълководци!


По-внимателно с оценките за нашите прославени пълководци!
15 Януари 2019, Вторник


Ние, българите все обичаме да критикуваме и да търсим кусури у другите

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Ние, българите все обичаме да критикуваме и да търсим кусури у другите. Имам чувството, че у нас всеки втори е експерт по всичко.

Ето и сега едно младо момче, което може и да не е служило в армията, прави анализ в "Българска история" на участието на българските генерали в Балканската война и представя някои от тях толкова едностранчиво и обидно, че не му прави чест.

Той пише, че използвал за материала си статии, книги и мемоари на генерали и политици, които са техни съвременници.

Може и така да е, но искам да му кажа, че и генералите и политиците, чиито мемоари е ползвал, са хора, които са пристрастни, понякога тенденциозни в оценките си и са изтъкани от чувства и емоции, като всички нас.

Често пъти обтегнатите отношения между тях, стават причина за грозни и обидни квалификации в мемоарите им, които изопачават фактите и не отговарят на историческата истина.

Такива са случаите с генерал Павел Христов и генерал Радко Димитриев, с генерал Михаил Савов и генерал Иван Фичев и други. Тези техни субективни оценки, днес се използват от някои недобросъвестни изследователи, за да плюят и очернят опонентите им.

Да, наистина някои от тези военноначалници допускат слабости в хода на бойните действия, но не бива да забравяме, че именно те спечелиха паметни битки, като разгромиха армията на могъщата Османска империя в Балканската война и ние трябва да се гордеем с този факт, а не да ги обиждаме.

Аз не бих се наел да давам оценки на българските генерали във войните за национално обединение защото това е много сложна тема, но ако все пак се заема с тази задача, не ще бъда толкова категоричен и краен, първо защото в човешката личност няма само черни или бели краски и второ защото е много лесно седнал пред компютъра в топлата стая на мекия стол да се правиш на голям експерт по тактика, стратегия и оперативно изкуство и да критикуваш генералите ни за допуснатите слабости и грешки, сто години след събитията.

Лесно е, но не е достойно.

Така че по-внимателно с оценките за нашите прославени пълководци!


В категории: Новини , История , Коментари , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки